Hlavní obsah

Sedmiletý Matyáš se narodil s těžkou srdeční vadou. Díky operacím tu je stále s námi a sní o kariéře policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zdravotní obtíže se u Matyáše projevily hned dva dny po porodu. Podle jeho maminky Lucie Petříkové se ale problémy daly odhalit už během těhotenství. Dnes sedmiletý chlapec žije s takzvanou hypoplazií levého srdce. Ta mu způsobuje řadu dalších závažných zdravotních komplikací. Sílu do života mu to však neubírá, naopak. S chutí se už ve svém věku chystá na kariéru policisty.

Příběh Matyáška se srdeční vadouVideo: Novinky

 
Článek

Přestože problémy se u Matyáše projevily druhý den po porodu, ve skutečnosti nebylo vše v pořádku již během těhotenství. První nepříjemný pocit maminka zažila při prvním screeningu, který měl odhalit, zda by mohlo být s dítětem něco v nepořádku.

Tehdy při vyšetření se gynekologovi něco nezdálo a dlouho na ultrazvuku něco zkoumal, ale na otázku paní Lucie zda je vše v pořádku, jen odpověděl: Jojo, nejspíš.

Na žádné další vyšetření už ji ale neposlal, přitom podle odborníků v nemocnici Motol se vada u Matyáše dala odhalit již během těhotenství.

Osmiletý Jiřík podstoupil již 40 operací. I přes své potíže je stále veselý a zvídavý

Děti

Paní Lucie přitom i lékaře upozorňovala na problémy, které předcházely tomu, než s Matyášem otěhotněla. Po porodu svého prvorozeného syna Tadeáše, který je naprosto v pořádku, měla nejprve mimoděložní těhotenství, při dalším vícečetném těhotenství potratila a až následně se jí podařilo porodit Matyáše.

Foto: Archiv rodiny

Lucie se synem Matyášem v nemocnici strávila několik měsíců i první Vánoce.

Šelest na srdci odhalil kritickou srdeční vadu

Matyáš se narodil ve 42. týdnu těhotenství císařským řezem. „Hned po porodu měl nižší Apgar skóre, byl ‚hrozně modrej‘ a vůbec se ho nedařilo zahřát,“ doplnila Lucie. Ta si pak syna vzala a normálně ho kojila.

Při vizitě druhý den pak odhalili chlapci na srdci šelest. Lékaři ale maminku ještě uklidňovali s tím, že se nic neděje. Zpětně si ale Lucie uvědomuje, co všechno se v tu chvíli dělo. Po následných vyšetřeních poslali mladého chlapce do nemocnice v pražském Motole. Ona sama se za ním dostala až druhý den, z nemocnice ji kvůli porodu císařským řezem hned nepustili.

Foto: Novinky

Chlapec absolvoval celkem 10 operací a 3 katetrizace srdce.

Další den si rodiče již v Praze vyslechli zdrcující diagnózu. „Syndrom hypoplastického levého srdce,“ nastínila chlapcova maminka. To je kritická vrozená srdeční vada, která je charakterizovaná nedostatečným vývojem levé srdeční komory.

„Lékaři mi tehdy zpětně řekli, že takhle závažný případ, jako je můj Maty, ještě neměli a nikdo nevěřil, že to zvládne,“ připomněla Lucie.

Malý bojovník se ale nevzdal a zvládl veškeré následné cykly operací a další vyšetření. V prvním cyklu operací absolvoval místo plánovaných tří celkem osm zákroků. „To tělíčko to nezvládalo, různě ho přepojovali na mimotělní oběhy, protože kolaboval, selhaly mu ledviny. Na JIP jsme byli měsíc a půl a poslouchali jsme jenom, že pro něj lékaři dělají, co můžou, a že víc prášků dostat nemůže,“ vzpomněla na těžké okamžiky Lucie.

„Kromě operací srdce Matyáš ještě podstoupil oboustrannou kochleární implantaci (operační výkon, při kterém je do vnitřního ucha zaveden svazek elektrod k zlepšení sluchu),“ dodala.

Matyášek se dnes potýká i s dalšími zdravotními problémy, které vznikly z pooperačních komplikací – s centrální hypotonií, hypermobilitou, dysplazií kyčlí, chronickou bronchitidu a ztrátou sluchu. Také mu selhaly ledviny, trpí kontaktní dermatitidou.

Foto: Novinky

Chlapec se vidí v policejní uniformě a praxi získává hlavně na rodinných příslušnících.

„Kromě toho je také opožděný v mentálním vývoji. V říjnu mu bylo 7 let, už měl odklad a myslím, že ani letos nezvládne nastoupit do školy,“ dodala matka. Testy na autismus se zatím kvůli nízkému věku neprováděly.

Onemocnění Matyáška ovlivnilo život všem napříč celou rodinou. Jeho starší bráška Tadeáš musel rychle dospět, již ve čtyřech letech začal být víc samostatný a chápat, proč tady máma pro něj často není. „Snažili jsme se mu vysvětlit, proč to tak je, a on to přijal. Asi i díky tomu z něj vyrostl chytrý, šikovný, citlivý a velmi empatický kluk. S Matyášem mají úžasný vztah a mají se moc rádi,“ dodala Lucie.

Po praktické stránce pomáhají mamince i Dobří Andělé. „Víte, já jsem dlouho odmítala říct si o pomoc. Bylo mi to hloupé a říkala jsem si, že jsou na tom lidé i hůř. Ale když už jsme to finančně nezvládali, nedalo se udělat nic jiného než o pomoc požádat. Od samého začátku až doteď příspěvky Dobrých Andělů využívám na léky, drogerii (pleny, ubrousky, krémy a mycí gely), pohonné hmoty na dojíždění k lékařům a jiným specialistům, do lázní, na rehabilitace, na různé pomůcky a vitaminy. Výdaje jsou každý měsíc jiné, ale kdybych to měla zprůměrovat, jen tohle nás vyjde zhruba na 7 až 9 tisíc korun měsíčně,“ dodává.

Plánujete miminko? Zvažte, zda se nenechat geneticky otestovat

Zdraví

Selhání srdce v těhotenství? Stále častější problém, o kterém se příliš neví

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám