Hlavní obsah

Schopnost řešit problémy ve vztahu závisí na zkušenostech z dětství

Novinky, das

Od vztahu s rodiči se odvíjí i vztah s budoucími partnery. Ať děti chtějí být sebevíc jiné než jejich rodiče, většinu modelů od nich přebírají. A nezáleží jen na vztahu samotných rodičů, ale i rodičů ke svým dětem. Čím kvalitnější vztah mají děti ke svým rodičům, tím jsou schopny lépe argumentovat a vyřešit problémy ve svém partnerském vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Čím kvalitnější vztah mají děti ke svým rodičům, tím jsou i lépe schopny vyřešit problémy ve svém partnerském vztahu.

Článek

Vědci z Minnesotské University sledovali skupinu dětí narozených v roce 1970 až do jejich dospělosti. Zjistili, že děti, jež měly v dětství pohodový vztah se svými rodiči nebo opatrovníky se i mnohem lépe zotavovaly z konfliktů v partnerském vztahu o 20 let později.

Když rodič nebo opatrovník pomáhá regulovat negativní emoce v malém děcku, pak i tento potomek bude v budoucnosti schopen lépe regulovat své vlastní emoce při neshodě či hádce.

Citová vyrovnanost partnerů

Citově nestabilní jedinec pak má šanci na hezký vztah jen v případě, pokud nalezne citově vyrovnaného partnera, který mu ukáže, že problémy lze řešit i jinak, než výbušným způsobem.

"Zjistili jsme, že lidé, kteří byli jako děti špatně vedeni, mají šanci na hezký a funkční vztah především s vyrovnanými romantiky," říká pro Daily Mail Jessica Salvatoreová.

Aby vztah fungoval, je tedy zapotřebí, aby alespoň jeden z partnerů měl v dětství funkční vztah s rodiči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám