Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková potěšila děti v nemocnici

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dětem, kteří leží s úrazem na chirurgickém oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, nemusí být líto, že neoslaví svůj svátek také s ostatními kamarády. Potěšit je do nemocnice přišla rychlobruslařka a světová šampionka Martina Sáblíková.

Martina Sáblíková přišla potěšit děti do nemocniceVideo: Novinky

 
Článek

Malí oslavenci od Martiny Sáblíkové dostali také dárečky, aby nelitovali svátku prožitého mezi nemocničními zdmi. Sáblíková dětem vlila optimismus do žil, překypovala dobrou náladou a děti dočista nakazila.

"Dostala jsem pozvánku, jestli bych nechtěla zajet za dětmi sem na chirurgii. Říkala jsem si: proč ne," usmívala se sympatická sportovkyně nad lůžkem s asi dvanáctiletým pacientem, jenž si ublížil na kolečkových bruslích.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

"Jsem ráda, že jsem tu mohla být, děti jsou prímové. I když nějaká ta zranění mají, usmívají se. Vypadá to, že je v nemocnici pohoda," dodala Sáblíková.

A jak byly nadšené děti? "Martina Sáblíková je moc šikovná a je od ní hezké, že nás přišla navštívit," prohlásila jedna z malých pacientek.

Akce pro děti

"Mojeho medvídka bolí bříško, asi spapal jiný zvířátka," oznámilo třeba medičce jedno z dětí, které zavítalo do stanu Nemocnice pro medvídky. Sem chodily děti ze školek se svými hračkami a pod dohledem studentek medicíny obvazovaly plyšákům nohy nebo je vyšetřovaly s rouškou a v gumových rukavicích.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Po travnatém dvoře nemocnice běhaly děti v zeleném nemocničním oděvu, další si zkoušely "rehabilitaci" na gumových míčích. Velká fronta byla hlavně u stanu, kde si děti navzájem měřily tlak, poslouchaly se fonendoskopem a píchaly injekce do umělé ruky. Laborantky zase školákům ukazovaly, jak naplnit úzkou laboratorní zkumavku pomocí skleněné pipety, děti si také zkoušely míchat mastičky nebo měřit dýchání.

Podle hlavní sestry Lenky Hejzlarové je tato akce přínosná jak pro školáky, kteří se seznámí s prostředím nemocnice a nebudou se jí tolik bát, tak i pro malé pacienty nemocnice, kteří se na dvorku setkali se svými zdravými vrstevníky.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Úterního programu se v krčské nemocnici zúčastnilo přes 400 dětí ze základních a mateřských škol v okolí. Za šest let existence této akce si nemocnici prohlédlo 2500 školáků. Kromě stánků sester čekala na děti také trampolína, pétanque nebo zvířátka z balonků. Děti si také se Sáblíkovou vyráběly vlastní medaili nebo s televizním kuchařem Ondřejem Slaninou připravovaly zdravý koktejl z ovoce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám