Hlavní obsah

Rozmazlování dětí a úzkostný strach o ně ničí jejich pouto s přírodou

Přehnaná péče a rozmazlování dětí nevede jen ke špatné výchově, ale narušuje i jejich vztah k přírodě. Podle britských vědců mnozí rodiče mají hrůzu z nečistot a děti zcela nesmyslně chrání před kontaktem s blátem, deštěm apod. Navíc jim brání i v lezení po stromech, čímž vychovávají technickou generaci bez napojení na živý svět kolem nás.

Foto: Profimedia.cz

Lezení po stromech je sice nebezpečné, ale k dětskému věku jednoznačně patří.

Článek

Britská organizace National Trust ve své zprávě vyzývá rodiče, aby svým dětem navlékli gumáky, oblékli pláštěnky a vyslali je ven stavět do kaluží a potůčků hráze, vyrábět z bláta bábovky a sbírat brouky.

„Děti vedou ve stále větším počtu sedavý způsob života pod ochrannou rukou rodičů, kteří se úzkostně bojí o jejich zdraví a bezpečí. Paradoxně zdraví a bezpečí svých potomků tím ohrožují mnohem více,“ uvádějí autoři studie pro Daily Mail.

Z výzkumu také vyplývá, že na vztah k přírodě, délku pobytu v ní a schopnost hrát si v ní, mají u dětí největší vliv právě rodiče. Mnoho dětí se dozvídá od rodičů, že venkovní svět je nebezpečný a že by neměly chodit v dešti ven, protože se mohou umazat, uklouznout nebo nachladit. Lezení po stromech je pak mnohdy rodiči líčeno jako život ohrožující. Naopak nejpozitivnější vliv mají na děti v tomto smyslu prarodiče, neboť jako generace trávili venku nejvíce času a děti v takových aktivitách značně podporují.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak hovořit se svými dětmi o sexu

Každý rodič se jednoho dne dostane do situace, kdy obdrží od svého dítka otázky týkající se lidské sexuality. Ne každý ale dokáže na tyto otázky otevřeně...

Jak zvládnout první dny ve školce

Vývoj každého dítěte je velmi individuální. Proto může být obtížné určit ten "správný věk" pro nástup do kolektivního zařízení typu klasické mateřské školy....

Výběr článků

Načítám