Hlavní obsah

Jak hovořit se svými dětmi o sexu

Novinky, das

Každý rodič se jednoho dne dostane do situace, kdy obdrží od svého dítka otázky týkající se lidské sexuality. Ne každý ale dokáže na tyto otázky otevřeně odpovědět. Poradíme vám, jak nejlépe projít s dítětem období dospívání a nabídnout mu diskrétně, citlivě a účinně praktické rady a informace.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální vývoj dítěte prochází několika fázemi a nelze před ním zavírat oči a dělat, že se vašeho dítěte netýká.

Článek

„Rodiče někdy nejsou zvyklí o tak intimních věcech hovořit. Mnohdy mají podobnou zkušenost z vlastního dětství, kdy s nimi o sexu nikdo nemluvil, a toto téma bylo v rodině tabu. Musíme si však uvědomit, že se týká každého dítěte a každé dítě se o svou sexualitu přirozeně zajímá,“ říká psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová a dodává:

„V době internetu není pro děti těžké se dostat k informacím a ne vždy v podobě, kterou bychom chtěli. Proto je lepší, když se děti včas dozví co nejvíce informací od rodičů či z důvěryhodných zdrojů.“

Bohužel ne všichni rodiče mají o sexualitě a sexu správné informace. Mezi nejčastější rodičovské chyby pak patří informace typu, že sex je pouze pohlavní styk, nebo čím dříve se dítě začne zajímat o sex, tím dříve zahájí vlastní sexuální život apod. Bohužel všechny tyto chyby pouze komplikují každou další komunikaci s dítětem o sexu.

Jak by měla vypadat sexuální výchova v rodině
O sexu mluvte se svým dítětem stejným způsobem, jako mluvíte o jiných oblastech života. Využijte své zkušenosti se způsobem komunikace, který se vaší rodině osvědčil, a hovořte s dítětem otevřeně.
Pracujte s dítětem na vzájemné důvěře a otevírejte prostor pro bezpečnou komunikaci tím, že budete respektovat jeho soukromí a potřeby.
Sexuální vývoj dítěte prochází několika fázemi a nelze před ním zavírat oči a dělat, že se vašeho dítěte netýká. O svou sexualitu se zajímají již malé děti, aniž by to znamenalo cokoli škodlivého. Naopak, je to normální a přirozené.
Co nejdříve s dítětem mluvte o jeho intimitě, o hranicích, které by měli ostatní dospělí respektovat. Konkrétně například, že cizí dospělí nemají dítěti sahat na intimní místa a dělat cokoli, co se mu nelíbí.
Sex není jen pohlavní styk, ale patří k němu postupné objevování intimity a rozkoše. K sexu patří také různé praktiky, které bude vaše dítě zkoušet!
Respektujte sexuální potřeby vašeho dítěte, jsou přirozené a patří k normálnímu a přirozenému vývoji.
Nikdy se dítěti nesmějte a nepodceňujte jeho prožívání prvních lásek a vážných vztahů. Nalomíte tak jeho důvěru k vám.
Posilujte v dítěti odpovědnost za vlastní sexuální život. Nabízejte mu dostupné antikoncepční a preventivní prostředky (kondom, hormonální antikoncepci ve spolupráci s lékařem, očkování proti rakovině děložního čípku apod.)
Není podstatné, kdy dítě se sexem začne (musí však respektovat zákonnou hranici), ale jakým způsobem.
Pokud se sami na rozhovor s dítětem necítíte, bez obav požádejte odborníky o pomoc (učitele, psychology, lékaře apod.).

Prevence rakoviny děložního čípku jako součást sexuální výchovy

Součástí sexuální výchovy by měly být i informace o pohlavně přenosných chorobách. HPV (lidský papilomavir) patří mezi nejčastější sexuálně přenosnou infekci a i ochrana před touto infekcí spadá do období před začátkem sexuálního života.

Lidské papilomaviry napadají kůži a sliznici člověka, hlavně v oblasti genitálu a konečníku. Na světě je v současnosti nakaženo asi 630 miliónů lidí. Nejčastěji se nakazí mladí lidé ve věku 18 až 25 let. Asi čtyři z pěti nakažených se infekce zbaví, u zbytku se ale projeví zdravotní komplikace, nebo dokonce vážné onemocnění. Někteří lidé mají virus v sobě dlouhá léta a nijak se neprojeví, o to větší ale hrozí riziko jeho přenosu.

Dospívající by také měli vědět, že infekce se přenáší i mazlením a orálním sexem, kondom tedy není stoprocentní ochranou.

Reklama

Související témata:

Související články

Z děcáku do života. Jak na to?

David vyrůstal v dětském domově od svých dvou let. Rodiče se o něho ani o rok starší sestru nedokázali postarat, otec byl opakovaně ve vězení, matka je...

Výběr článků

Načítám