Hlavní obsah

Rizika adrenalinových sportů se nevyplácí podceňovat

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adrenalinové sporty se líbí stále většímu počtu mládeže. Její tělesná obratnost a fyzická kondice však v průměru stále klesá, hlavně kvůli vysedávání u počítačů. Logicky s tím stoupá počet úrazů, ke kterým při nich dochází.

Foto: Profimedia.cz

Nejzávažnější zranění utrpí děti při dopravních nehodách nebo adrenalinových sportech.

Článek

Statistiky mluví jasnou řečí. Každý rok ošetří v nemocnicích zhruba 40 000 dětí a dospívajících. Víc než polovině z nich (přes 60 %) není víc než čtrnáct let.

Nejzávažnější zranění utrpí při dopravních nehodách nebo adrenalinových sportech. Tím se míní třeba bruslení na in-linech, skateboard, ježdění na nejrůznějších typech kol (do těžkého terénu, na divoké sjezdy, na různé, téměř akrobatické výkony atd.), dovádění na čtyřkolkách, motokárách, terénních motorkách a podobně.

Nejohroženější skupinou jsou začátečníci. Nejčastěji přeceňují své síly a nejvíc podceňují možná rizika. Výsledkem jsou krkolomné pády, poranění páteře a hlavy, otřesy mozku, zlomeniny rukou a nohou, poškození kloubů, vazů i měkkých tkání a tak bychom mohli dlouze pokračovat.

Nejčastější typ zranění

Pro každý z adrenalinových sportů je typický určitý druh zranění.

In-line bruslení: zlomeniny a poškození vazů v zápěstí, poranění hlavy. Odborníci proto doporučují vyznavačům tohoto sportu: chrániče loktů i předloktí, rukavice a přilbu. K nejhorším případům dochází na stezkách společných pro cyklisty a vyznavače in-line bruslení. Pokud mezi nimi dojde ke střetu, končívá to velmi vážně až tragicky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Skateboard: typické bývají zlomeniny kotníku a zápěstí, úrazy lokte, ale i hlavy, včetně otřesu mozku. Mnohému mohou zabránit ochranné pomůcky. Třeba přilba a chrániče zápěstí, kolenou nebo loktů.

Ježdění na různých typech kol různými styly (BMX, freeride, downhill a podobně) hrozí otřesem mozku, rozsáhlými odřeninami, tržnými ránami, spáleninami, úrazy zubů atd. Základní bezpečnostní pomůckou je tady přilba, velmi často taková, která chrání celý obličej. Ale také chrániče holení, kolen a loktů, spolu s rukavicemi. V některých případech je nutný i krunýř na páteř.

Na čtyřkolkách, motokárách, terénních motorkách nebo minikolech: pozor si musí dávat hlavně na poranění hlavy, obličeje a nohou. To znamená mít přilbu, rukavice a některé ze zmíněných chráničů. Na motokárách je pak nutné se připoutat.

Rodiče, kteří svému potomkovi pořídí skateboard nebo jinou z adrenalinových atrakcí, by proto neměli litovat investice do zmíněných ochranných pomůcek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám