Hlavní obsah

Zamlklý potrat – tichá bolest, která vás zaskočí nepřipravenou

Novinky, Dana Sokolová

Zamlklý potrat je specifický druh samovolného potratu, během něhož se vývoj plodu zastaví. A aniž by žena krvácela nebo pociťovala bolesti, nadále zůstává v děloze. Žena tak vůbec nic netuší a nadále žije v přesvědčení, že její těhotenství probíhá v pořádku. O to větší šok to pro ni poté je. Proč se tak děje a dá se mu nějak zabránit?

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější příčinou zamlklých potratů bývá chromozomální porucha plodu.

Článek

Podle MUDr. Jana Lachety z Institutu reprodukční medicíny Unica končí zamlklým potratem 10 až 15 % těhotenství.

„Nejčastější příčinou těchto potratů bývá chromozomální porucha plodu, tzn. jiný počet chromozomů nebo strukturální změna daného chromozomu. Plod se v takovém případě nevyvíjí správně a výsledkem může být odumření plodu nebo narození těžce postiženého dítěte,“ vysvětluje lékař.

Za zamlklým potratem ale někdy bývají i příčiny na straně matky: neléčené vrozené a získané anomálie děložní dutiny, předčasné otevírání děložního hrdla, imunologické faktory, různá endokrinologická onemocnění, chronická systémová onemocnění nebo genetické faktory.

„Také závažná akutní bakteriální nebo virová infekce matky může být příčinou tohoto potratu jak v prvním, tak v druhém trimestru. Většinou však u zamlklých potratů jejich příčinu neznáme a pátráme po možných příčinných faktorech až ve chvíli, kdy žena spontánně potratí opakovaně,“ popisuje Lacheta.

Pokud dojde k chromozomální poruše plodu, pak potratu zabránit nelze. Podle lékaře obecně frekvence potratů stoupá s věkem ženy a je tedy vhodné těhotenství neodkládat. Riziko potratu je nižší také tehdy, když těhotná žena užívá v prvním trimestru hormon progesteron.

Na zamlklý potrat mohou upozornit vymizelé těhotenské příznaky – tedy nevolnosti, zvracení nebo citlivost prsů. Většina žen ale nepozná vůbec nic a dál žije v přesvědčení, že jejich těhotenství bez problémů probíhá. O to větší šok to pro ně je během plánované návštěvy gynekologa. Ten při ultrazvukovém vyšetření zjistí, že plodu již netluče srdce. Tato zpráva je pro ženu zdrcující. Stejně tak hledání řešení, jak tělo mrtvého plodu „zbavit“.

Pokud se jedná o potrat do 12. týdne těhotenství, případně pokud žena začne špinit, pak lékař doporučí použít léky, které zvyšují kontrakční aktivitu dělohy a plod se vyloučí z dělohy spontánně.

V ostatních případech ale pacientka dostane rovnou žádanku do nemocnice na revizi děložní dutiny – tedy krátký výkon v celkové anestezii, kdy lékař provede odsátí obsahu dutiny děložní.

Velmi citlivá a bolestná záležitost pro oba partnery

„Pro ženu i jejího partnera jde o velmi citlivou situaci, zařazujeme ji mezi silně stresové. Každý na takovou situaci reaguje jinak, každopádně má negativní dopad na psychiku páru a může se následně projevovat i v podobě somatických obtíží. Proto je zásadní, aby každá žena, která prodělá zamlklý potrat, nejprve dostala důslednou medicínskou péči, během níž by jí lékaři měli zodpovědět všechny otázky a vysvětlit postup, jak to bude s dalším plánovaným těhotenstvím,” popisuje psychoterapeutka Michala Šilhavá.

Následně odborníci doporučují konzultaci u psychoterapeuta, který se danou problematikou zabývá. „Žena si takto může řešit své duševní a mnohdy i duchovní potřeby, které potrat může vyvolat, a individuální terapeutická práce jí pomůže objevit v sobě další sílu na další těhotenství,“ doporučuje Šilhavá.

Jestliže ženě není po zamlklém potratu provedena revize, nemusí podle MUDr. Jana Lachety snahu o další otěhotnění odkládat. Pokud revizi podstoupit musí, je vhodné s dalším těhotenstvím počkat 2 až 3 cykly. Pozitivní také je, že pokud žena prodělá zamlklý potrat pouze jednou, je velmi pravděpodobné, že další těhotenství již bude probíhat fyziologicky a plod v pořádku donosí. Někdy však může docházet i k potrácení opakovanému, což je situace, kdy nastanou tři a více potratů v řadě.

„V těchto případech je nutné genetické vyšetření matky i potraceného plodu, imunologické vyšetření nebo provedení hysteroskopie k vyloučení nitroděložních anomálií,“ doplňuje lékař a dodává, že zamlklý potrat se týká zhruba 15 až 20 % pacientek, které vyhledají pomoc odborníků na asistovanou reprodukci.

Podle Michaely Šilhavé je také důležité, aby partner za svou ženou stál, ujistil ji, že ji miluje, a poskytl jí prostor pro odpočinek. „Doporučuji ale i jógu, meditaci nebo cokoli, co ženu přivede zpět k jejímu tělu, aby bylo opět silné a sebemilované. Pak je velká pravděpodobnost, že se žena brzy dočká těhotenství dalšího.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám