Hlavní obsah

Pouhé cucnutí si piva či vína může dítěti ublížit, tvrdí odborníci

Novinky, das

Dát dítěti ochutnat pivo, víno či sladkou lihovinu není v naší zemi ničím výjimečným. Rodiče jsou přesvědčeni, že malé cucnutí si ještě nikomu neublížilo. Ale to je velký omyl. I opravdu velmi malé množství alkoholu může dětem způsobit i závažné zdravotní problémy - od lehké otravy, po komplikace ve vývoji mozku, paměti a jeho celkové inteligence. Navíc se i zvyšuje pravděpodobnost závislosti na alkoholu i jiných drogách.

Foto: Profimedia.cz

Každé desáté české dítě ve věku 11 let má již zkušenost s opilostí.

Článek

Rodiče si tento fakt bohužel příliš neuvědomují. Ne náhodou podle průzkumu 1. Lékařské fakulty UK má každé desáté české dítě ve věku 11 let již zkušenost s opilostí.

„Ačkoliv je u nás podávání alkoholu dětem a mladistvým do 18 let zakázáno, mnozí toto pravidlo porušují. A to i když vědí, že alkohol u dětí zvyšuje pravděpodobnost onemocnění jater, zhoršení paměti, nižší schopnost soustředění, poškození nervového systému či zvýšení pravděpodobnosti přechodu na další návykové látky,“ vysvětluje Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.

Čeští rodiče jsou příliš benevolentní

V domnění, že zakázané ovoce nejlépe chutná, dávají rodiče dítkám preventivně alkohol ochutnávat, takže místo pomoci je k alkoholismu v budoucnosti přímo vybízí. Přitom i přípitek na rodinné oslavě lze snadno nahradit za nealkoholovou variantu. Běžně je dnes k dostání nealkoholový sekt či víno a rozhodně se nejedná o žádnou limonádu.

„Děti ve školním věku by měly dostávat i k pouhému přípitku jen nealkoholickou variantu. Pokud už staršímu dítěti dovolíme opravdu malý přípitek, měli bychom mu vysvětlit, že konzumace alkoholu není v jeho věku povolená, tento zákaz má své odůvodnění a my děláme výjimku, protože dítěti důvěřujeme,” radí Josef Šedivý z Drogového informačního centra neziskové organizace Sananim.

Je krátkozraké myslet si, že malá sklenička dítěti nic neudělá. I když nenastane vyložená otrava organismu, může dojít k poškození nově vznikajících nervových buněk a zhoršení koncentrace, paměti, pozornosti a myšlení. Zároveň mohou nastat i komplikace související s osobností a společenským životem jedince.

Touha „vyzkoušet to”

Nejrizikovějším obdobím z pohledu alkoholu je věk mezi 12–18 roky, kdy u jedinců dochází k dospívání a tedy celé řadě hormonálních změn. V tomto období mají děti dost často i potíže s prospěchem ve škole, rády chodí za školu a objevuje se u nich i narušení vztahu s rodiči.  Náchylnost k alkoholu, která může vést až k alkoholismu, se tak zde zvyšuje.

Jednak děti mají velkou touhu vše vyzkoušet, a zároveň hledají způsob, jak se zbavit všech svých problémů a alespoň na chvilku si udělat život jednodušší.

Bohužel vztah k alkoholu, který si děti vytvoří v dospívání, je může provázet i celý zbytek života.

4 způsoby, jak s dětmi mluvit o alkoholu
Zcela zásadní je v této problematice komunikace rodiče s dítětem, snažte se proto zahájit rozhovor o alkoholu se svým dítětem co nejdříve.
Nesnažte se své dítě zastrašit, základem je uvést dítěti rozumné důvody, proč nesmí pít alkohol v době, kdy ještě nedosáhlo plnoletosti.
Snažte se dítěti rozumně vysvětlit, že je důležité, aby rozhodovalo samo za sebe a nepodléhalo tak tlaku svých spolužáků a vrstevníků.
Důležitou roli hraje také důvěra, děti musí získat pocit, že se mohou svým rodičům s čímkoliv svěřit a že nejsou na svůj problém „samy”.

Více informací na www.pobavmeseoalkoholu.cz či v Poradně pro rodiče občanského sdružení Sananim (rodice@sananim.cz).

Čtěte také
Adopce má zachránit hroby českých velikánů
Chcete zachránit hrob novináře V. M. Krameria, Zdeňky Baldové a dalších slavných osobností? Je to možné! Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související články

Chůva může převrátit život rodiny naruby

Mít chůvu k dítěti či k dětem už není v současné době nic zvláštního. Důvody mohou být různé. Hodně žen nechce přerušit rozjetou pracovní kariéru, a proto se...

Výběr článků

Načítám