Hlavní obsah

Postižené dívce lékaři řekli, že už nikdy nebude chodit. Dokončila triatlon a drží šest atletických rekordů

Australanka Hallee McCoombesová se narodila s rozštěpem páteře, její rodiče se tak hned po jejím narození dozvěděli, že nebude nikdy chodit. Dnes desetiletá Hallee celému světu ukazuje, jak se lékaři mýlili. Stala se z ní nejen výtečná atletka, ale také triatlonistka, která již dnes plánuje svou účast na paralympiádě v Los Angeles v roce 2028.

Foto: archív McCoombesových

Hallee McCoombesová

Článek

Hallee se narodila se závažnější formou rozštěpu páteře, která u ní způsobila necitlivost dolních končetin. Rodiče se tak hned po porodu dozvěděli, že Halee nebude nikdy chodit. Nechtěli se s tím ale smířit, a tak s Hallee začali s rehabilitacemi.

„Přestože je na první pohled patrné, že vrozená nemoc u Hallee ovlivňuje její mozek, má horší koordinaci a spoustu svalů a nervů je poškozeno, Hallee je taková bojovnice, že jde jednoduše do všeho,“ svěřila se 7News maminka Hallee Christine McCoombesová.

Nikoho v jejím okolí tak už ani nepřekvapilo, když se letos Hallee zúčastnila školního mistrovství Queenslandu v triatlonu. Zejména plavání je přitom pro ni velmi náročná disciplína, jelikož nemůže kopat nohama. Pokud se tedy unaví, musí plavat na zádech.

Přestože tomu málokdo věřil, těžký závod přes všechny překážky úspěšně dokončila. „Byla tak vyčerpaná, že si ihned po závodě sedla na vozík, a přestože sotva mluvila, měla úsměv ve tváři,“ vypráví její maminka.

Pro Hallee to přitom nebyl první sportovní úspěch. V atletice drží šest australských rekordů v běhu na 100, 200, 400, 800 a 1500 metrů a skok do dálky.

Ne náhodou se tak už nyní všichni její učitelé a spolužáci ze základní školy těší, až jí budou fandit na paralympiádě v roce 2028. Jelikož tam ale nebude žádná atletická disciplína, které by se mohla na své úrovni zúčastnit, již nyní se soustředí na triatlon a nově i na tenis.

Hallee je tak i nadále odhodlána vzdorovat svému osudu a doufá, že bude inspirací i dalším dětem nejen s handicapem.

Reklama

Související témata:
Rozštěp páteře

Výběr článků

Načítám