Hlavní obsah

Pomočování a poruchy chování u dětí může způsobit žízeň

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dítě není velbloud. I tímto heslem by se měli řídit rodiče, když řeší, jak často a jaké množství tekutin mají jejich ratolesti vypít. A ruku na srdce, maminky a tátové, máte představu, zda jsou vaše děti pouštěny ve škole během vyučování na toaletu, když se jim zachce?

Foto: Profimedia.cz

Na pramenitou, minerální vodu bez bublin či tu z kohoutku si děti snadno zvyknou. Rodiče jim ovšem musí jít příkladem.

Článek

Z průzkumu, jenž byl prováděn u českých maminek, vyplynulo, že rodiče leckdy nevědí, jestli jejich děti mohou při vyučování odejít na toaletu či se mohou beztrestně napít. Znalosti rodičů o vhodných nápojích pro děti školního a předškolního věku jsou na dobré úrovni.

Co vlastně mají děti pít

Základem pitného režimu dětí by měla být kvalitní voda s obsahem rozpuštěných látek do 500 mg/l. Lepší je samozřejmě podzemní voda, která není ovlivněná civilizačními faktory, například používáním hnojiv, čisticích prostředků, hormonů, které se dostávají do povrchových vod, z nichž se vyrábí voda z vodovodu.

Ideální je tedy balená pramenitá nebo minerální voda, případně kojenecká, která je vždy podzemní.

Děti by měly pít vodu bez bublinek. Oxid uhličitý totiž dráždí dětský žaludek, může způsobovat jeho překyselení, nadýmaní či říhání. Mnohem dříve se dostaví pocit, že jsme uhasili žízeň a nevypijeme tolik, kolik tělo potřebuje. Většina minerálek i pramenitých vod je k dostání i v neperlivé verzi. Mezi další vhodné nápoje patří dětské, ovocné, bylinkové a zelené čaje, jež mají být vždy slabé.

Nevhodné jsou káva, čaj i cola

„Cukr škodí dětským zubům a způsobuje obezitu. Děti, které bojují s nadváhou nebo mají cukrovku, by sladké nápoje neměly pít vůbec. Platí také, že čím méně si děti na sladké navyknou, tím méně ho budou vyžadovat v dospělosti,“ radí Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Mléko se neřadí mezi nápoje, ale jídlo.

„Pouze z důvodů chuťových je možné doplnit pitný režim ochucenými vodami, málo slazenými, případně ředěným džusem. Těchto nápojů by mělo být maximálně do jedné třetiny denní potřeby vody. Obsah cukru a sycení oxidem vždy kontrolujeme na etiketě,“ doplnila MUDr. Jana Foltinová.

Sladké nápoje příliš neosvěží, daleko vhodnější jsou nápoje s chutí mírně nakyslou či nahořklou.

Důležitá je i teplota nápojů. Ideální je osm až 10 °C. Chladné drinky - kolem 0°C - žízeň zvyšují, protože vedou k překrvení sliznice hltanu. Naprosto nevhodné jsou pro děti nápoje obsahující kofein, tedy káva, silný černý čaj nebo colové nápoje.

Dítě není velbloud

Kolik toho má vaše dítě vypít, záleží na váze, věku, pohlaví, činnosti, zdravotním stavu nebo počasí. „Potřebu tekutin zvyšují horko, vlhko, sport, horečka, průjmy nebo třeba suchý vzduch v místnosti,“ doplňuje Věra Stejskalová.

Do celkového příjmu tekutin se počítá také to, co dítě sní, například řídké polévky, ovoce a zelenina. Naopak mléko není nápoj, ale jídlo.

Tabulka potřeby tekutin podle věku a váhy (podle B. Nejedlého, 1999)

Čím jsme mladší, tím více vody naše tělo obsahuje, u novorozenců činí podíl až 77 procent, dítě do sedmi let asi 63 %. Malé děti tedy mnohem rychleji pocítí důsledky nedostatku tekutin.

Žízeň znamená stres

„Žízeň znamená pro tělo stres. K udržení dostatečného množství tekutin nestačí pít jen při pocitu žízně, ale pravidelně a vědomě. Signálem, že máme nedostatek vody, je například sucho v ústech nebo tmavá moč. Děti jsou nesoustředěné a nepozorné, mohou mít problémy ve škole, špatně se učit,“ vysvětlila MUDr. Jana Foltinová.

„Pokud nejsou tekutiny průběžně nahrazovány, dochází ke snížení objemu krve. Klesá srdeční výkon, děti jsou unavené, snižuje se průtok krve důležitými orgány a zhoršuje se nervosvalová koordinace. Negativně je ovlivněna i činnost centrální nervové soustavy,“ upřesnila Foltinová.

Rodiče musejí jít dětem příkladem

Jelikož malé děti mají potlačený pocit žízně a nemívají tedy potřebu pít, je důležité naučit je návyky pitného režimu co nejdříve, určitě ještě v předškolním věku. Řídí se jimi pak celý život. Je to stejné, jako když se děti učí čistit si pravidelně zuby nebo mýt si ruce. Děti rády kopírují své rodiče, ti by jim proto měli jít příkladem.

  • Pijte často a po malých doušcích.
  • Dohlédněte na to, aby dítě vždy mělo nápoj po ruce a k pití ho často pobízejte.
  • Tekutiny patří ke každému jídlu.
  • Zapomeňte na mýtus, že u jídla se pít nemá.

Každá matka má dohlédnout na to, aby se ráno dítě nasnídalo a napilo. Tento rituál by měli respektovat i prarodiče, kterým vnoučata svěřujete.

Už od předškolního věku má smysl dětem vysvětlovat, proč pro ně nejsou dobré sladké nápoje. Lépe pak přijmou, že jim limonády škodíArgumenty, proč sladké nápoje škodí, by měly být přiměřené věku dítěte, místo mikroorganismů mají malé děti v ústech červíky, zlé skřítky nebo příšerky.

Výsledky průzkumu o pitném režimu

53,2  % maminek dává dětem do školy více než 0,5 l nápoje

25,7 % dává dětem 0,5 l nápoje

3 % dává dětem peníze na nápojový automat

18,1 % maminek nedává dětem žádné nápoje

Nejoblíbenější nápoje

26,4 % dětí pije minerálku 

24,2 % obyčejnou vodu

23,4 % slazený nápoj 

Pití při vyučování

Postoj učitelů k pitnému režimu se oproti 70. a 80. letům minulého století zlepšil.

Skoro polovina učitelů dovolí dětem pít bez omezení a 28,7 % s omezením.

8 % učitelů stále zakazuje dětem při hodinách pít.

Zarážející je, že 16,6 % maminek nevědělo, zda smí jejich děti ve škole pít nebo ne.

Odchod na wc během vyučování

Na záchod bez omezení pustí děti 47,5 % učitelů, s omezením 28,7 % a nepustí vůbec 6 %.

Jestli smí při hodinách chodit na záchod, nevědělo už jen 5 % maminek.

Pitný režim ve školkách

Ve školkách mají děti pití neustále k dispozici v 74 % případů

V 11,7 % děti pijí pouze při obědě a svačině

6 % učitelů to nijak neřeší

6 % maminek nevědělo

Podrobný průzkum na téma pitného režimu školáků a předškoláků mezi českými maminkami provedla společnost Ondrášovka. Výsledky se oproti dobám minulým zlepšily, ale stále nejsou ideální.

I školákovi musí rodiče znovu vysvětlit problém nevhodných tekutin, protože děti milují automaty s nápoji a snadno se nechají svést k jejich využívání. Barevnost nápoje nahradí třeba pestrá láhev.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám