Hlavní obsah

Plavání kojenců může být nebezpečné pro děti alergiků

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plavání kojenců je i u nás velmi populární. Mnozí odborníci ho doporučují především pro zdravý vývoj dítěte a jako otužování a posilování imunity. Miminka se seznamují s vodou již od 4. měsíce. Voda dětem velmi často připomíná období u maminky v bříšku. Ne pro všechny děti je však plavání vhodné a to především kvůli vodě, v níž se kojenci koupou.

Foto: ČTK

Kojenecké plavání podporuje zdravý vývoj dítěte.

Článek

Plavání probíhá nejčastěji ve veřejných bazénech, kde je kromě hygienických norem jen jedna jediná podmínka - správná teplota vody, která by neměla klesnout pod 28 st. C.

Už se ale zapomíná, že děti plavou převážně v chlórované vodě, ve které se v různé míře vyskytují i škodlivé sloučeniny chloru – chloraminy. Ty zapříčiňují podráždění sliznic dýchacích cest, což může způsobit až rozvoj astmatu.

Děti alergiků a infekce

Tým německých vědců se rozhodl zjistit souvislost plavání s opakovanými respiračními infekcíemi a záněty středouší v prvním roce života u dětí, jejichž rodiče jsou nebo nejsou alergiky.

Do studie bylo celkem zařazeno 2862 školáků. Jejich rodiče odpovídali na dotazník týkající se opakovaných respiračních infekcí a zánětu středouší a plavání během prvního roku života a alergického onemocnění u sebe samých.

Výskyt opakovaných respiračních infekcí dýchacích cest byl vyšší u dětí, které chodily plavat (12,3 %) v porovnání s neplavajícími (7,5 %). V rodině, kde byl rodič alergik, mělo opakované respirační infekce 10,5 % dětí, v rodině nealergiků 5,6 %. Plavat přitom chodilo 5,6 % a 5,1 % dětí z každé této skupiny.

Voda s jinou formou úpravy

"Ze studie tedy vyplynulo, že vyšší riziko infekcí při kojeneckém plavání mají ty děti, jejichž rodiče jsou alergiky. Pokud tedy coby rodiče-alergici navštěvujete se svým potomkem kurzy kojeneckého plavání, vězte, že se u něj může objevit riziko častějších infekcí dýchacích cest. 

Pokud se tak stane, je lepší s plaváním úplně skončit a nebo se pokusit nalézt bazén s alternativním způsobem čištění vody," doporučují odborníci ze serveru U lékaře.cz .   

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám