Hlavní obsah

Plavání u kojenců upevňuje zdraví a podporuje správný vývoj

Novinky, Eva Kneblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda je zde od pradávna, ve vodě vznikl život. V plodové vodě uvnitř matčiny dělohy se vyvíjí lidské mládě. Deset lunárních měsíců si plave pěkně v tichu a teple a vůbec nic mu nechybí. A pak se narodí do světa plného hluku a světla, učí se poznávat máminu vůni a hledat bezpečí v jejím náručí.

Foto: Profimedia.cz

Plavání posiluje zdraví kojenců.

Článek

Se vzpomínkou na útulný teploučký bazének v mámině břiše si ale na svět přináší několik reflexů, které mu umožňují a ulehčují seznamování s vodou ve vaničce nebo bazénku. Hitem posledních pár let se stalo plavání kojenců.  

Pro koupání novorozenců je zpočátku nejlepší kyblík

Nejedná se o pouhý módní výstřelek, který má z kapes rodičů tahat peníze. Místo elegantní průhledné nádoby lze stejně dobře používat obyčejný patnáctilitrový plastový kbelík. Pro dítě je koupání v kyblíku příjemnější a zaručuje větší pocit bezpečí, protože částečně simuluje polohu plodu v děloze (samozřejmě ne hlavou dolů, vaše dítě není Achiles!).

I děti, které při koupání ve vaničce pláčou, se v kyblíku koupají rády a zjevně si jej užívají. Nevýhodou kyblíku je malý prostor pro ruce koupajícího rodiče a nutnost asistence další osoby, která dítěti přidržuje hlavičku. Děťátko z kyblíku poměrně záhy vyroste a následuje nutnost koupání ve vaničce. A s ní i první možnost připravovat vaše miminko na kariéru Plaváčka.

Od tří měsíců je lepší koupat ve vaničce

Přibližně od tří měsíců je dobré dítě zvykat na větší prostor kolem sebe a na větší plochu vody. Začněte s koupáním ve vaničce, které občas střídejte s koupáním ve "velké" vaně. Koupel se vždy snažte nějak zpříjemnit.

Nechejte dítě ve vaničce pohrát, smějte se na něj, ukažte mu, jak se dá ve vodě dovádět. Do "velké" vany pak můžete hupnout s ním. Dotek matčina těla je pro miminko vždy velmi příjemný a vyvolává pocit bezpečí. A co si budeme povídat i pro matky je takové pomazleníčko s malinkatým naháčkem vrcholem blaha. Tatínkové prominou a vejdou-li se do vaničky i se svým děťátkem, doporučuji vyzkoušet, aby nežárlili.

Bezpečné držení by mělo být základ

Dříve, než začnete s "plaváním" ve vaně, se ujistěte, že vaše miminko správně a bezpečně držíte. Většina kojeneckých plaveckých škol nabízí instruktáže pro rodiče, kdy instruktorka obvykle přijde k vám domů a s vaším miminkem vám vše předvede.

Samy můžete vyzkoušet ve vaně napuštěné asi na 20 cm hloubky jednoduché plavání. Jen připomenu, že voda pro miminko musí být čistá, na "plavání" je lepší nepřidávat ani žádné koupelové olejíčky. A teď jen podržte vaše miminko pod hlavičkou a pod zadečkem a volně jej ve vaně povozte. Nemusíte se bát, když se mu voda dostane do oušek. Ta stačí po koupání pouze zlehka vysušit vatovým tampónkem.  

Než se s dítětem vydáte do opravdového bazénu

Dítě by si mělo zvyknout nejen na větší vodní plochu, ale i na nižší teplotu vody. Otužujte miminko postupně. Přibližně po týdnu snižujte teplotu vody na koupání o půl stupně, až se dostanete na teplotu asi 33-34 stupňů.

Rovněž je dobré zvyknout miminko na vodu na obličeji, aby jej později nepříjemně nepřekvapili cákající naháčci. Stačí při koupání děťátko posadit, upoutat jeho pozornost, jemně mu fouknout do obličejíku (dítě reflexně zadrží dech) a pak mu shora na hlavičku vylít trochu vody. Napoprvé se asi slzičkám neubráníte, ale dítě si na toto příkoří brzy zvykne a později bude hrdina i v bazénu.

Při výběru kurzu hleďte na zázemí i sympatie či antipatie

Nyní za sebou má váš prcek první půlrok života, je zocelen domácí plaveckou průpravou a může vyrazit do velkého bazénu. Předem si dobře zjistěte, jaké služby plavecká škola, kterou jste si vybraly, nabízí, jak vypadá bazén, jaké je ostatní zázemí.

Pokud je to možné, seznamte se s instruktorkami. Ideální je, vidět instruktorky přímo při práci s dětmi. Vaše intuice, osobní sympatie či antipatie vám řeknou víc než jakákoliv doporučení. V případě, že vám něco nebude vyhovovat, je lepší hledat jinde.

Brzy zjistíte, že jste na vše, co se týká vašeho dítěte velmi háklivé a neprofesionální či vám osobně nepříjemný přístup instruktorky by z radostného očekávání mohl udělat nepříjemné trápení.

Kurzy plavání kojenců zahrnují obvykle 10-12 lekcí, jejich cena se pohybuje kolem dvou až tří tisíc korun. V ceně je zahrnut nejen honorář pro lektory, ale samozřejmě i pronájem bazénu s čerstvě napuštěnou vodou, aby byla zaručena stoprocentní hygiena. S sebou je nutné mít běžné hygienické potřeby pro vás i miminko, ručník, plavky a jednorázové plavečkové plenky pro dítě.

A jak ono "plavání" kojenců ve skutečnosti vypadá?

Hovoří se sice o plavání, ale u nejmenších dětiček se zatím jedná především o seznamování se s vodou a rozvíjení motorických dovedností. V úvodu každé lekce se děti v bazénu za doprovodu dětských říkadel "pozdraví" (...berany berany duc...), pak si pohrají a správně uvolněné a veselé se pustí do samotného plavání.

Podobně jako ve vaně děti vždy "plavou" v matčině náručí. Žádných experimentů, jestli se drobeček sám udrží na hladině, se bát nemusíte. Nejdříve přijde na řadu plavání s oporou pod hlavičkou a zadečkem, pak matka (nebo otec) podpírá dítěti pouze hlavičku a jistí je pod bradičkou, šikovnější děti mohou vyzkoušet i plavání, kdy je rodič uchopí za ručičky a děťátko už se samo přitáhne a drží tělíčko volně na hladině.

Trochu divoce a nebezpečně se může jevit potápění. Podobně jako při polévání hlavičky ve vaně, opět fouknete miminku do tváře a na pár sekund se s ním ponoříte pod vodu. Maminky s parádním účesem mohou zapomenout na jakékoli výmluvy. Dítěti je třeba jít vzorem a potápět se s ním.

Po prvním potopení pravděpodobně budou následovat slzičky. Ale je to spíše jen překvapení z něčeho nového, na co si malinké dítě brzy zvykne. Po prvních dvou třech lekcích vám to už nepřijde nijak strašidelné. A pamatujte si, strach a nejistota z matky se přenáší na dítě. Proto se nejdřív sama připravte, uvolněte a nebojte. 

Některé z plaveckých škol nabízejí i možnost saunování

Pro děti je teplota v sauně nastavena asi na 70-75 stupňů, ale stejně jako dospělí pak musejí absolvovat nezbytné zchlazení v ledovém bazénku. U dětí je nutné namočit nejen tělíčko ale i hlavičku, aby je později nebolela.

Plavání kojenců není jen zpestřením mateřské dovolené, ale přináší mnoho pozitivního především pro dítě. Upevňuje zdraví, zvyšuje vitální kapacitu plic, podporuje srdeční činnost a krevní oběh, zlepšuje motoriku střev (kdo zažil miminkovské koliky, jistě toto velmi ocení), podporuje chuť k jídlu, prohlubuje spánek a podporuje správný psychomotorický vývoj.

Zároveň je to první sport, kterému se můžete společně s vaším drobečkem věnovat a tím posilovat vaše citové vazby. No, to zní trošku učeně a ošklivě. Prostě plavání s miminkem je paráda, nádhera a navíc je zdravé.

Rizika spojená s plaváním kojenců
Nepřiměřené a nadhodnocené očekávání rodičů Nesnažte se z miminka hned po jeho vstupu do života dělat hvězdu, nesrovnávejte jej s ostatními, nenechte se strhnout k soutěžení a předvádění. Jen si to užijte. Plácejte si do vody, posílejte balónek, lovte polystyrenová zvířátka a až potom trochu zkoušejte plavat. Cílem není vychovat superplavce, ale vést dítě k zdravému pohybu.
Neprofesionální přístup instruktorůVždy mějte na paměti, že plavání má být příjemným zážitkem. A pokud vás opakovaně někdo nutí do něčeho, při čem vaše dítě zjevně trpí, požádejte o toleranci a uvolnění z této aktivity. Nechci nabádat k tomu, abyste se primárně vyhýbali všemu, co instruktoři navrhují a co se hned napoprvé vašemu dítěti nemusí líbit, ale pokud i po několika lekcích vaše dítě zoufale pláče a ve vodě se vás drží jako klíště, pravděpodobně něco není v pořádku.
Nedodržení hygienických pravidel v bazénuSnad ani není nutné zmiňovat. Pochybuji, že byste dítě nechali plavat v bazénu porostlém zelenou plísní, ve vodě, která by jevila známky jakékoli nečistoty.

Reklama

Související články

Plavání jako lék na tělo i duši

Slavné herečce Sharon Stoneové (48) nemusí nikdo vykládat, že plavání je zdravé a zlepšuje postavu i náladu. Tahle vášnivá plavkyně to má dávno vyzkoušené.

Výživa miminka ovlivňuje imunitní systém

Nejpřirozenější výživou miminka je mateřské mléko. Obsahuje látky, které podporují dětskou imunitu a snižují riziko řady akutních i chronických onemocnění....

Výběr článků

Načítám