Hlavní obsah

Ortéza malé Anežce pomáhá při chůzi s rovnováhou, nyní potřebuje větší. Rodina si ji ale nemůže dovolit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Malá Anežka trpí od narození dětskou mozkovou obrnou a levostrannou hemiparézou (částečným ochrnutím). Přes svůj hendikep je to ale jinak upovídaná a zvídavá holčička, která je ráda mezi dětmi. Anežka se snaží i sama chodit, což se jí i díky speciální ortéze, která jí pomáhá s rovnováhou, daří. V poslední době ale Anežka rychle vyrostla a ortéza se prodloužit nedá, potřebuje tak novou, která je ale nad finanční možnosti rodiny.

Foto: archív rodiny

Anežka je přes svůj fyzický hendikep veselá a zvídavá holčička.

Článek

Rovnováha těla je pro Anežku velkým problémem. I když s ní rodiče absolvují veškerá dostupná cvičení a terapie pro zlepšení její fyzické síly, kvůli částečnému ochrnutí levé ručičky a nožičky má stále velký problém s rovnováhou při chůzi a samozřejmě i při dalších aktivitách.

Hodně zakopává a bez speciální ortézy se bojí i sejít schody. Levá nožička se jí hodně vytáčí a bez ortézy chodí jen po špičce. Ortéza jí nožičku krásně srovná a jen díky ní došlápne téměř na patu.

Anežka si tedy moc dobře uvědomuje, že jí ortéza pomáhá, a často si s ní i povídá jako s kamarádem.

Rodina se snaží Anežku neustále rozvíjet a posouvat dál

Anežka žije v moc hezké rodině, kde všichni drží při sobě a vzájemně si pomáhají. Maminka se ale nestará jen o Anežku, celodenně pečuje také o nemocného dědečka. Rodina se tak musí obejít bez jejího příjmu, protože se i kvůli tomu nemůže vrátit do zaměstnání.

V osmnácti začaly Filipa trápit bolesti hlavy. Nikdo nepředpokládal, že jde o příznaky nádoru mozku

Zdraví

Celá rodina se přesto snaží udělat maximum, aby měla Anežka ve svém životě co nejmenší omezení. Podporují ji tedy nejen v neustálém cvičení a rehabilitacích, ale také v tom, aby mohla trávit spoustu času s ostatními zdravými dětmi, se kterými jí je dobře a je s nimi opravdu moc ráda.

I když si moc dobře uvědomuje, že není jako ostatní, má spoustu omezení, je s nimi Anežka opravdu moc ráda a je šťastná, když si může hrát, tančit, zpívat a užívat si všechny dětské radosti.

Jejím největším snem je teď jezdit na kole a rodiče věří, že jí i tento sen jednou budou moci splnit. Nyní je pro ni ale nejdůležitější, aby mohla i nadále sama chodit a být pokud možno co nejvíce soběstačná.

Nová speciální ortéza ale stojí necelých 77 000 Kč, což sice není tak obrovská částka, ale pro rodinu, kde chybí jeden příjem a značná část peněz je využívána na cvičení s Anežkou, je v současné době nad rámec možností. I proto se rodina rozhodla požádat o pomoc Patrona dětí, který pro Anežku uspořádal sbírku. Nyní se již peníze na Anežku vybraly. Pomoci ale můžete i dalším dětem se zdravotními problémy, které mají založené sbírky na Patronovi dětí.

Například sedmiletému Kubovi, kterému to myslí stejně jako zdravým dětem, ale trápí ho stejně jako Anežku mozková obrna, díky které potřebuje neustále cvičit.

Progresivní neuropatie připravila Vladimíra o nohu i prsty na druhé noze. O chuť žít ale nepřišel

Zdraví

Kvůli klíštěti téměř ochrnula. Teď se vrací do života

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám