Hlavní obsah

Děti narozené na podzim více ohrožují potravinové alergie

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození miminka je v rodině očekávanou událostí. Pokud jde vše dobře a dítě je zdravé, je vcelku nepodstatné, v které roční době se narodí. Podle vědců má ale i období narození významný vliv na život potomka. Děti narozené na podzim prý například mnohem více ohrožují potravinové alergie.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce dětí, u kterých se projevují potravinové alergie, se podle vědců rodí v říjnu a listopadu.

Článek

Pokud je podle vědců žena v 11. týdnu těhotenství v období dubna nebo května, je pravděpodobné, že její dítě bude více ohroženo výskytem nějaké potravinové alergie, a to nejčastěji alergií na mléko nebo vajíčka.

Zásadním faktorem zvýšeného rizika může být také fakt, že právě v tomto období je žena vystavena vysoké úrovni pylu v ovzduší a dítě v děloze si teprve začíná vytvářet potřebné protilátky, citoval server Daily Mail.

Častým podnětem pro výskyt alergií může být také nedostatečné množství vitamínu D u matky a nadcházející zimní období, což může také snížit imunitní obranu dítěte. Vědci uvádějí, že nejvíce dětí, u kterých se projeví později potravinová alergie, se rodí v říjnu a listopadu.

Nebezpečné pyly

Jako podklady pro studii použili odborníci údaje zjištěné u 6000 dětí, které se narodily v období dubna 2001 až března 2006 v jihovýchodním Finsku. Výsledky prokázaly, že děti, jejichž třetí měsíc vývoje v děloze končí v dubnu nebo v květnu, jsou až třikrát více ohroženy alergií než děti, u kterých končí první trimestr vývoje v prosinci nebo v lednu.

Odborníci tak upozornili na to, že právě vrcholící výskyt některých pylů v dubnu a květnu může být určitou jiskrou pro výskyt budoucí alergie.

"U dětí, které se narodily v říjnu nebo listopadu, jsme opravdu zjistili zvýšené pozitivní výsledky na potravinové alergie oproti dětem, které se narodily v jiném období roku," potvrdila doktorka Kaisa Pyrhonenová z fakultní nemocnice v Oulu.

Z celkového počtu zkoumaných dětí se prokázala alergie u 18 procent z nich, a to především ve věku do čtyř let. Výsledky také jasně rozlišily děti ve vztahu k alergiím podle měsíce narození. Pět procent dětí s alergií se narodilo v červnu a červenci, naproti tomu deset procent v říjnu nebo listopadu.

Doktorka Elaine Vickersová k problematice dodává: "Takovéto výzkumy rozšiřují naše znalosti o tom, jak se imunitní systém dítěte vyvíjí v děloze a v prvních letech života. Čím více budeme vědět, tím lépe budeme moci zasáhnout a zmírnit tak riziko vzniku nepříjemných alergií."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám