Hlavní obsah

Nový genetický test dokáže plně nahradit vyšetření z plodové vody

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový prenatální test spolehlivě zjistí například Downův syndrom a další chromozomální vady plodu přímo z krve matky. Na rozdíl od doposud používaného testu z plodové vody je novinka bezbolestná a s nulovým rizikem potratu. Bohužel zatím ji neproplácí zdravotní pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba 1 % vyšetření odběrem plodové vody končí potratem.

Článek

Neinvazivní genetický test Prenascan uvádí do klinické praxe testování chromozomů způsobujících Downův, Edwardsův a Pataův syndrom. Prenatální test odhaluje zmnožení, tzv. „trisomii“, chromozomů dítěte v krvi matky s maximální přesností na 99,1 %. Trisomie (tři kopie) chromozomů číslo 21, 18 a 13 - jsou nejčastější početní chromozomální odchylky (aneuploidie), většinou vzniklé náhodně při početí.

Zhruba 1 % vyšetření odběrem plodové vody končí potratem. Psychologickou překážkou pro budoucí matky bývá i metoda vyšetření vpichem jehly přímo do břicha těhotné. Hlavním přínosem genetického testu je především neinvazivnost a bezbolestnost bez jakéhokoliv rizika potratu, vysoká spolehlivost a včasnější zjištění genetických vad plodu.

Ideální doba vyšetření je během 12. týdne těhotenství, oproti tomu vyšetření odběrem plodové vody se provádí až po 16. týdnu těhotenství. Test je možné podstoupit po genetické konzultaci s lékařem zejména při zvýšeném věku matky nad 35 let, nebo při obavách o osud gravidity při zvýšeném riziku ze screeningu.

Vyšetření nabízí v České republice Centra lékařské genetiky. Základní cena testu je 13 950 Kč a test není prozatím hrazen ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Po čem touží české matky

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou...

Výběr článků

Načítám