Hlavní obsah

Novorozenecká kolika trápí téměř třetinu miminek

Novinky, zun

Kvůli bolestem bříška mohou miminka proplakat denně až několik hodin. Podle pediatrů je trápí novorozenecká nebo tzv. tříměsíční kolika. Trpí jí až 30 procent miminek. Proč právě ty nejmenší obtěžuje nadměrné nadýmání a plynatost?

Foto: Profimedia.cz

Nejmenší miminka často trápí bolesti bříška.

Článek

Bolesti bříška mohou kojence trápit z mnoha důvodů. Z polykání vzduchu při krmení nebo z nadýmavých jídel, které sní matka a jejich stopy se přenesou do mateřského mléka. Méně častá je pak alergie. Tzv. tříměsíční koliku může signalizovat opakovaný pláč po krmení.

Co to je kolika

Podle pediatra Francesca Savina se „kojenecká kolika obvykle objevuje v prvních čtyřech týdnech po narození a zpravidla ustává po třetím měsíci věku". Trpí jí kluci i holčičky, děti kojené i na umělé výživě.

"Miminko má nafouklé bříško, které ho bolí, různě se kroutí, prohýbá, přitahuje nožičky k tělu, zatíná pěstičky a rudne v obličeji. A hlavně - má záchvaty neutišitelného pláče, který může trvat i několik hodin," popisuje pediatr.

Zaručený recept neexistuje

Když miminko pláče, každý rodič se jej samozřejmě snaží  utišit, jak nejlépe umí. Když však dítě trápí bříško, spolehlivá metoda - chování - moc nepomáhá. Trochu uleví poloha, kdy má skrčené nožičky. Další možností je jemným krouživým pohybem masírovat bříško, které můžeme namazat mastí (např. Pupík - v dostání v lékárnách).

Děti mohou pít také fenyklový čaj, který na tzv. prdíky pomáhá. A pak lze také použít rektální rourku, která miminku uleví. Možností je mnoho, je třeba vyzkoušet, která bude miminku nejlépe vyhovovat.

Odborníci tvrdí, že miminka, která trpí kolikou, mají ještě nezralý trávicí systém. Protože se u nich teprve postupně vytváří střevní mikroflóra, je dobré její správný vývoj podpořit. A k tomu se podle pediatra a zároveň jednoho z autorů mezinárodní studie na toto téma Francesca Savina ideálně hodí mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis, patentovaný kmen probiotik vhodný nejen proti novorozenecké kolice. Dětem se tento probiotický kmen podává formou kapek, které doporučuje i Česká pediatrická společnost. Kapky mohou být podávány již od prvního měsíce života.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadá život před narozením

Vývoj života a poznání toho, jak vypadá zárodek ještě před narozením, lákalo odnepaměti. S rozvojem vědy se mnohé objasnilo a díky technice je možné ukázat...

Výběr článků

Načítám