Hlavní obsah

Narodila se ve 22. týdnu těhotenství, lékaři ji zachránili i díky igelitovému sáčku

Eris Leeová z USA se narodila předčasně po nouzovém císařském řezu ve 22. týdnu těhotenství, přičemž vážila jen cca 480 g. Lékaři v Severní Karolíně od začátku udělali maximum, aby malá Eris tak brzký příchod na svět zvládla. Aby minimalizovali riziko podchlazení, první dny Eris strávila v igelitovém sáčku, aby všechny životně důležité orgány zůstaly v teple.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Holčička se narodila ve 22. týdnu těhotenstvíVideo: Reuters

 
Článek

Brzy po porodu se ale u drobounké Eris objevily zdravotní problémy, včetně stafylokokové infekce, zápalu plic a sepse. Kvůli tomu všemu nemohla sama dýchat, a proto byla připojena k přístrojům na podporu životních funkcí.

Lékaři rodičům malé Eris přitom nedávali příliš nadějí. „Eris prodělala čtyři zápaly plic a lékaři nám následně volali, abychom přijeli do nemocnice, že na tom Eris není vůbec dobře,” svěřila se deníku Metro Cayce Leeová ze Severní Karolíny.

Eris pak byla několik dní připojena k ventilátoru, protože stále nebyla schopná dýchat sama. „Vždy, když jsme přestali doufat, že se její stav zlepší, stalo se něco, co Eris opět vrátilo do života,” dodává Cayce Leeová.

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Děti

Maminka Eris přitom měla již velmi špatný zážitek ze svého předchozího těhotenství, kdy se jí narodilo mrtvé dítě.

„Lékaři mi zašili děložní čípek, aby předešli případnému dalšímu potratu, a asi od 16. týdne jsem dostávala injekce progesteronu,” svěřuje se Leeová.

Bohužel se i tak v 19. týdnu začala Cayce otevírat a přes veškerou snahu lékařů po třech týdnech předčasně pomocí císařského řezu porodila.

Dvojčata se narodila předčasně. Překonala zdravotní problémy i transplantaci jater

Žena

Eris celkem strávila na novorozenecké jednotce intenzivní péče 254 dní, teprve týden a půl po narození si ji mohla její maminka pochovat. Její manžel přitom musel čekat mnohem déle, poprvé si svou dceru pochoval až sedm týdnů po porodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám