Hlavní obsah

Mezi pohřešované děti patří i ty, jež vyhodí z domova rodiče

Novinky, Karolina Zarzycká

Podle policejních statistik bylo v loňském roce v Česku hledáno celkem 8500 dětí. I když jsou z tohoto celkového počtu tři čtvrtiny takzvaní notoričtí útěkáři (ať z domova, či výchovného ústavu), stále zbývá 1550 pohřešovaných dětí. Například jen Linku bezpečí kontaktovalo 715 dětí, z nichž dokonce 269 bylo z domova vyhozeno rodiči.

Foto: Profimedia.cz

Dítě, jež má strach nebo se třeba cítí opuštěné, nemusí hned zvažovat útěk z domova. Existují bezplatné telefonní linky, kde se může anonymně (bez udání jména) svěřit.

Článek

Široká veřejnost v Česku - děti, rodiče, kamarádi, sousedé - by měla vědět, že v případě, kdy se postrádá děcko, má se okamžitě volat číslo policie 158 nebo 156. Dále existuje Linka bezpečí, na niž mohou zavolat samotné děti, pokud se cítí tak, že útěk z domova je nejlepším východiskem z neřešitelné situace.

Linka bezpečí zaznamenala za rok 2009 celkem 715 kontaktů na téma útěku z domova, přičemž 269 dětí a dospívajících rodiče z domova vyhodili, 373 děti se z různých důvodů vydaly samy na útěk.

K nejčastějším motivům útěku patří strach z výprasku za špatné známky, poznámky, dále trvalé ponižování či bití ze strany rodinných příslušníků.

Nezřídka se může jednat o opakované sexuální obtěžování nebo návrhy ze strany příbuzných, které se dítě bojí někomu oznámit. Proto je zde možnost zcela anonymně vytočit číslo Linky bezpečí 116 111, kde se se svými potížemi může svěřit odborným pracovníkům, kteří linky obsluhují.

V neposlední řadě je důvodem pohřešování únos, k nimž bohužel na území České republiky také dochází. Zde už je nutná spolupráce s policií, rodinou i školou. Samozřejmě se do pátrání zapojují všechny složky bezpečnostního a záchranného systému (hasiči, zdravotníci) a média [celá zpráva].

Mezinárodní den pohřešovaných dětí se po celém světě každoročně slaví 25. května. V Česku sdružení Linka bezpečí pořádá sbírkovou akci Pomněnkový den.

Důležité kontakty pro děti

pomoc@linkabezpeci.cz

chat.linkabezpeci.cz

Bezplatné telefonické linky

rodičovská linka  840 111 234

linka vzkaz domů 800 111 113

pomoc on-line 116 111

  • Nové číslo 116 111 je shodné pro dětské linky důvěry v celé Evropě.
  • Volání je zdarma z pevných i mobilních telefonů.

Symbolem pohřešovaných dětí je modrý kvítek pomněnky v podobě odznáčku, jehož zakoupením za 30 korun přispějí dárci na aktivity Linky bezpečí, jež šestnáct let nepřetržitě a bezplatně pomáhá dětem v nesnázích.

Reklama

Výběr článků

Načítám