Hlavní obsah

Pátrání po pohřešovaných dětech v Česku bude efektivnější

Novinky, Karolina Zarzycká

V úterý 11. května odstartoval projekt, který umožní rychlejší a efektivnější pátrání po pohřešovaných dětech. Nově se do hledání zapojují občané a média díky aplikaci brněnské softwarové společnosti ecommerce.cz, jež ji zpracovala pro Ministerstvo vnitra ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ztracené děti budou mít větší šanci vrátit se rychle ke svým rodičům.

Článek

„Aplikace automaticky generuje zprávu o události všem přihlášeným subjektům, které tak mohou rychle reagovat. Aplikace společnosti ecommerce.cz umožnila posílání zpráv o pohřešovaných dětech do RSS kanálů a na e-maily zaregistrovaných osob,“ uvedl projektový manažer společnosti ecommerce.cz Marcel Flídr.

Projekt Národního koordinačního mechanizmu pátrání po pohřešovaných dětech, jenž by měl přispívat k rychlému a úspěšnému nalezení pohřešovaných dětí, odstartoval v úterý 11. května 2010, kdy zástupci médií své zapojení do projektu stvrdili podpisem memoranda o spolupráci.

Čtyři základní pilíře projektu
1. Policejní vyšetřování a pátrání.
2. Propracovaný informační systém napojení na média. Do pěti minut od zadání záznamu do policejního pátracího systému se na internetovém portálu www.policie.cz objeví základní informace o pohřešovaném dítěti. Zároveň odchází informace o tomto záznamu informačními kanály ke spolupracujícím subjektům. Média a internetové portály neprodleně publikují informace o ztraceném dítěti s výzvou ke spolupráci veřejnosti.
3. Spolupráce s veřejností -  předpokládá aktivní zapojení veřejnosti do pátrání. Informace, které by mohly přispět k nalezení dítěte, lze zavolat na linku 158 nebo 112.
4. Psychologická podpora rodinám obětí zahrnuje psychologickou pomoc speciálně vyškolených policistů rodině dítěte, k dispozici je již od začátku pátrání, případně předání kontaktu na následnou péči k tomu příslušných organizací.

Příklad efektivnějšího pátrání po ztracených dětech

Honzíkovi je pět let, hraje si sám na písku na hřišti za domem, při hře jej sleduje neznámý muž, osloví chlapce a snaží se získat jeho důvěru, odchází i s dítětem z hřiště. Honzík se ztratil. Matka Honzíka přichází na písek a najde pouze rozházené bábovky, volá na linku 158 a ohlašuje ztrátu dítěte. Přijíždí policie a zjišťuje okolnosti zmizení. Hlavní otázka nyní zní – najde se dítě včas?

V případě, že se spustí Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, informace o vyhlášeném pátrání po zmizelém Honzíkovi, jeho popis a další nezbytné informace se objeví na webových stránkách Policie ČR, upozornění dostávají do e-mailu přihlášená média a občané.

Média zařazují zprávu o pátrání v pravidelných intervalech do vysílání, vyzývají veřejnost ke spolupráci. Honzíka spatří na ulici s mužem člověk, který před odchodem z domova zhlédl v TV mimořádnou výzvu k pomoci při pátrání. Okamžitě volá na linku 158, Honzíka spatří více lidí, s jejich pomocí se policie dostává k dítěti včas a vše dopadá dobře.

Policie odvolává pátrání a automaticky vygenerovaná e-mailová zpráva o tom informuje všechny napojené subjekty včetně médií.

„Pokud by se tato událost odehrála bez napojení na Národní koordinační mechanismus, projde Honzík městem s mužem absolutně bez povšimnutí,“ podotkla Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality z Ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám