Hlavní obsah

Medvídek Pú slaví 80. narozeniny

Dobráckého medvěda, který se nejradši ze všeho štrachá ve sklenicích s medem, puzen neodolatelnou chutí na něco menšího, milují děti na celém světě. Jmenuje se medvídek Pú a jeho skopičiny daly vzniknout i světovému šampionátu v hodu klacíkem. Neméně oblíbeni jsou i Púovi kamarádi - nezbedný tygr, ustrašené prasátko a flegmatický oslík Ijáček. Přesto, že je jim už 80 let.

Článek

Čtrnáctého září 1926 totiž vyšla v Británii první knížka o Púových dobrodružstvích pod názvem Medvídek Pú. Předcházela jí první povídka o Púovi pod názvem Wrong Sort of Bees (Špatný druh včel), kterou otiskly britské London Evening News 24. prosince 1925. K první knize po dvou letech přibylo Púovo zátiší a posléze začaly oba tituly vycházet společně. Měly takový úspěch, že jejich autor, britský spisovatel Alan Alexander Milne napsal o Púovi další knihy a básně. Byly přeloženy do více než 40 jazyků.

"Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum." Tak začíná vyprávění o Púovi, který byl nejdřív jen obyčejným plyšovým medvídkem, jehož dal spisovatel Milne svému synovi Christopherovi - Kryštůfkovi k narozeninám. Příběhy o něm mu vyprávěl před spaním, až se je nakonec rozhodl sepsat. K hloupoučkému medvědovi časem přibyli oslík, prasátko, klokánek, pruhovaný tygr, sova a králíček.

Púova dobrodružství se odehrávají v Ashdownském lese v Sussexu v jižní Anglii, kde měla Milneho rodina dům. A právě sem směrují Púovi fanoušci dodnes. Chodí hlavně k Púovu mostu, ze kterého házejí do vody proutky a dívají se, jak je proud unáší - tak jako to dělal Pú s Kryštůfkem Robinem.

Mistrovství o klacík medvídka Pú

Na mistrovství o klacík medvídka Pú se každoročně sjedou stovky lidí. Vyhrává ten, jehož proutek podpluje v rekordním čase most a protne pomyslnou cílovou pásku. V roce 2004 si odtud odvezl zlatou medaili český tým před Latinskou Amerikou.

Pú v původní plyšové podobě se málem stal předmětem britsko-amerického sporu. Dnes totiž odpočívá ve skleněné vitríně newyorské veřejné knihovny. A Británie ho chtěla získat zpět. "Před nedávnem jsem ho tam viděla a vypadá velmi nešťastně," postěžovala si svého času poslankyně britského parlamentu za labouristickou stranu Gwyneth Dunwoodyovyová. "Není pochyb o tom, že od svého pobytu ve Stokorcovém lese se nikde necítil pohodlněji," dušovala se v reakci mluvčí knihovny Nancy Donnerová. A medvídek zůstal, kde byl.

Pú je nejbohatší pohádkovou postavou

Ročně vynáší 5,9 miliardy dolarů, což je více než Mickey Mouse či Harry Potter. Byl také veden spor o výnosy z používání této postavičky. V roce 1930 Milne prodal práva na Púa Stephenovi Slesingerovi. Jeho firma se později dohodla s Waltem Disneym a přenechala mu práva na komerční využití postavičky s tím, že dostávala část výnosů. Dohody však nepočítaly s prudkým rozvojem techniky, a tak nebyla vyřešena práva na video, DVD a počítačové hry. Firma Slesinger u soudu požadovala miliony dolarů i z nich. Předloni v dubnu však soud rozhodl, že Walt Disney je v právu.

Studiu Disney se ale medvídek přece jen zdá už příliš starý a do příští animované série se rozhodlo vnést svěží vítr v podobě nové Púovy kamarádky. Namísto Kryštůfka Robina jej bude provázet rozpustilá divoška dosud beze jména.

Rovněž český překlad Púa Hany Skoumalové z roku 1938 hodnotí odborná veřejnost jako "roztomilý, ale již poněkud zastaralý". Púovy eskapády vyšly loni v ČR již pojedenácté, tentokrát s původními černobílými ilustracemi Ernesta Sheparda. A na dvoudílné nahrávce vypráví medvíděcí příběhy Marek Eben.

K 80. narozeninám dostal medvídek Pú jako dárek hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Slavnostního ceremoniálu se prý oslavenec "osobně" zúčastnil v doprovodu svých přátel Ijáčka, Tygra a Králíčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Nesvadbová se dala na pohádky

Novinářka a spisovatelka Barbara Nesvadbová, jejíž texty (Bestiář, Řízkaři) byly dosud zaměřeny převážně na sex a vše, co s ním souvisí, napíše knihu pohádek....

Deník zasloužilého otce - Medvídek Pú

Legendární méďa je rozhodně krásnější, charakternější a vůbec barevnější, než dva tfujtajbl chlapíci na volebním plakátě na telefonní budce před domem!

Turci zakázali medvídka Pú kvůli Prasátku

Medvídek Pú se v turecké televizi TRT neobjeví. Důvodem je podle deníku Cumhuriyet jeho malý kamarád Prasátko. Turecká vláda podle Cumhuriyetu zatlačila...

Výběr článků

Načítám