Hlavní obsah

Matka podcenila rizika slunečního záření, její dcera zemřela na rakovinu kůže

Novinky, Dana Sokolová

Padesátiletá Jennifer Nicholsonová přišla koncem loňského roku o svou osmnáctiletou dceru Freju, která zemřela na rakovinu kůže. Rodina používala ochranné prostředky proti slunečnímu záření jen na exotických dovolených. Matka žila dlouhá léta v omylu, že anglické slunce není natolik silné, aby byla nějaká ochrana potřeba. Snaží se teď alespoň nabádat ostatní rodiče, aby sluneční ochranu u svých dětí nepodceňovali a i na běžném slunci je chránili.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Nicholsonová nabádá ostatní rodiče, aby sluneční ochranu u svých dětí nepodceňovali.

Článek

„Není den, kdy bych si nepřála, abych mohla vrátit byť jen pět minut života a udělala vše pro to, abych ochránila křehkou dětskou pokožku své dcery,” svěřuje se pro Daily Mail Jennifer Nicholsonová.

Podle lékařů, pokud by tak činila, Freja by stále žila. Jenže Jennifer stejně jako tisíce dalších rodičů podlehla iluzi, že sluneční svit doma není tak intenzivní a ochrana před ním není nutná. Přitom právě v Anglii je rakovina kůže třetí nejčastější formou onemocnění u lidí ve věku 15–39 let.

Nebezpečné znaménko, které značilo počínající problém, se dívce na zádech objevilo již ve 14 letech. Nevypadalo ale nijak nebezpečně. Po roce ale zčernalo a začalo se olupovat.

Jennifer tedy ihned s Frejou běžela k lékaři, který provedl biopsii. Ta vyšla negativně, a podle lékařů tedy nebyl důvod k obavám.

Foto: JustGiving

Freja Nicholsonová

O dva roky později ale Freja začala mít velmi intenzivní bolesti hlavy a objevila si pěticentimetrovou bouli v podpaží. V ten okamžik si její matka vzpomněla na pochybné znaménko na zádech a zeptala se lékařů, zda by to nemohlo mít nějakou souvislost. Bohužel mělo.

Lékaři jim ale řekli, že v žádném případě a ať zůstanou v klidu. Další měsíce tak žila Freja i s rodiči v nevědomosti.

Po nějakém čase byl dívce po opakovaných bolestech hlavy diagnostikován 2,5centimetrový nádor na mozku. Přestože jej lékaři ihned odstranili, rakovina se dívce po čase znovu vrátila. Koncem listopadu 2015 Freja svůj boj s nemocí prohrála.

„Ráda bych vzkázala všem rodičům, ať chrání své děti před nebezpečným slunečním zářením, i když se zdá, že slunce není nikterak intenzivní. Nikomu nepřeji, aby musel prožít to co já, jen kvůli mé naivitě a hlouposti,” dodává Jennifer Nicholsonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Pihy a pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty...

Češi podceňují prevenci melanomu

Zhoubným melanomem každý rok onemocní více a více lidí. Bohužel mnozí z nich k lékaři přicházejí pozdě, v okamžiku, kdy je nádor špatně léčitelný. Úmrtnost na...

Jak docílit zdravého opálení

Lehce opálená pokožka působí na první pohled zdravěji a lidé se s ní cítí atraktivněji. Bohužel tolik obdivovaný bronz je nejen krásný, ale i zákeřný. Pokud se...

Výběr článků

Načítám