Hlavní obsah

Když děti bolí záda

Novinky, das

Dnes až 75 procent dětí trápí bolest zad. Největší problémy se přitom ukazují právě na začátku školního roku. Nástup do školy přináší mnoho změn –– dlouhé sezení v lavicích často s ohnutými zády, omezení pohybu, nošení přetížené školní aktovky apod. Vše se pak odráží na stavu jejich zad.

Foto: Profimedia.cz

Až 75 procent dětí trápí bolest zad

Článek

Páteř dítěte se až do 18. roku vyvíjí. Všechny neduhy spojené se zády se tak přenášejí až do dospělosti. Proto je tak důležité nepodceňovat prevenci a v ideálním stavu každým rokem nechat své dítě vyšetřit specialistou. Problémy se zády se totiž mohou týkat úplně všech dětí.

Nejčastější důvody problémů se zády

V první řadě se jedná o přetížené školní aktovky. Mnozí učitelé mají na děti v tomto směru velké nároky, kdy chtějí, aby děti do jejich hodin nosily úplně všechny učebnice, sešity a další pomůcky. Pokud si k tomu ještě děti přidají něco ze svých zbytečností, jejich aktovka či batoh velmi snadno překročí normu hmotnosti 15 procent váhy dítěte. Když pak k tomu dítě takto těžkou aktovku nosí frajersky na jednom rameni, je jasné, že záda i ramena značně trpí.

„Následkem jsou skoliózy páteře, přetížené a zkrácené svaly, děti trpí bolestmi ramenou, šíje, hrozí jim zablokování krční páteře. Rodiče by tak při kontrole aktovky měli průběžně dávat pozor také na přesné nastavení popruhů na ramenou – nesmí být utažené příliš a během chůze by nemělo docházet k posunům batohu ze strany na stranu. Doporučuji kupovat batohy s prsním pásem, který zajišťuje správnou polohu a nedovolí batohu sjet z ramen ani u dítěte s drobnější postavou,“ radí terapeutka Dana Hodanová ze studia Danah.

Za bolestmi zad však často nejsou jen přetížené aktovky, ale především nedostatek pohybu a také obezita. „Bolavá záda mohou být způsobena také nezdravým stavem vzpřimovačů páteře, tedy zádových a břišních svalů. Ty mohou vinou nedostatečného či jednostranného pohybu ochabovat nebo se zkracovat, což vede ke špatnému držení těla a následné bolesti. Na tyto obtíže platí vhodný každodenní pohyb. Pravidelná aktivita pomáhá svaly napravovat. Ty pak páteři poskytují spolehlivou oporu,“ vysvětluje MUDr. Bohumil Svášek, primář Slatinných lázní Toušeň.

Bolavá záda, zkrácené svaly a další problémy však hrozí i dětem, které pravidelně sportují. Jednostranný pohyb, jakým jsou tenis, fotbal, hokej či florbal, je třeba kompenzovat. Vhodné je tak chodit plavat, cvičit jógu a pilates nebo stabilizační a mobilizační systém (SM systém).

Pomoci může i Dornova metoda

S problémy se zády u dětí může pomoci i terapeut Dornovy metody. Ten dítě prohlédne, a doporučí cviky pro srovnání kloubů a obratlů. „Tato jednoduchá manuální terapie slouží k nápravě pohybem nohou, rukou nebo hlavy a současně tlaku palcem či dlaní terapeuta na ošetřované místo. Svaly se tímto procesem přirozeně zaměstnají a nedochází k šoku ve vazech, svalech a kostech jako při chiropraxi,” vysvětluje Hodanová.

Následné cvičení speciálních cviků Dornovy metody a SM systému pomáhá k tomu, aby se svaly správně uvolnily, protáhly a posílily tak, aby udržely kosti ve správné poloze. SM systém je zcela unikátní a velmi účinný regenerační program. Hlavním principem cvičení je stažení obvodu pasu šikmými břišními svaly a protažení páteře směrem vzhůru. Tím dochází k nasátí tekutin do ploténky a k podpoře její výživy. Správné držení těla, nejen při pohybu, aktivuje svalové řetězce, ty se propojí od ramen až po chodidla a tvarují klenbu nohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám