Hlavní obsah

Každé dvanácté miminko přijde na svět jako nedonošené

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet předčasně narozených dětí se globálně neustále zvyšuje. Podle statistik u nás přijde na svět dříve každé dvanácté dítě, celosvětově pak dokonce každé desáté. Přestože je u nás neonatologická péče na špičkové úrovni, patříme k zemím s nejnižší novorozeneckou úmrtností a většina dětí si s sebou do dalšího života nenese žádné zdravotní následky, nelze tuto problematiku nikterak bagatelizovat. Pro rodiče je to vždy obrovská zátěž, s níž je velmi těžké se vyrovnat.

Foto: Profimedia.cz

Předčasný porod miminka představuje pro rodiče obrovskou psychickou zátěž.

Článek

„Neonatologie v Česku se jednoznačně řadí mezi světovou špičku. V minulosti se veškerá pozornost u předčasně narozených dětí soustředila především na zajištění všech jejich životních funkcí a minimalizaci zdravotních rizik, včetně závažných postižení. Nyní jsme v situaci, kdy se můžeme dívat dopředu a hledat cesty, jak poskytovanou péči posunout ještě dál,“ vysvětluje naše přední neonatoložka MUDr. Milena Dokoupilová, primářka novorozeneckého oddělení v Nemocnici Hořovice.

Předčasný porod miminka, které ještě není biologicky zralé na život mimo dělohu, je pro rodiče extrémně zátěžovou a emočně vypjatou situací, kterou není lehké zvládnout.

„Rodiče procházejí náročnou životní zkouškou a přirozeně cítí strach. Honí se jim hlavou spousta otázek a jen velmi málo odpovědí. Dlouhé týdny a měsíce prožívají obavy, že dítě náhle zemře nebo se u něj projeví vážné postižení. Dopadne to dobře? Zvládnou se o miminko postarat a dát mu, co potřebuje? Kvalitní psychologická péče o novopečené rodiče umí v tomto ohledu odvést velký kus práce a v konečném důsledku prospět i nedonošenému miminku,” upozorňuje psycholožka doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc.

Lékaři se zdravotnickým personálem se tak dnes více zaměřují i na lepší komunikaci mezi nimi a rodiči předčasně narozených dětí. Moc dobře si uvědomují, že psychická zátěž na rodiče je obrovská a svým přístupem jim mohou danou situaci ulehčit a do značné míry eliminovat extrémní stres a emoční vypětí.

Psychologická péče o stresované maminky a tatínky tak představuje jeden z dalších vývojových trendů oboru neonatologie.

Světový den předčasně narozených dětí již pošesté v ČR

Na problematiku nedonošených dětí a nelehkou situaci jejich rodin upozorní 17. listopadu již pošesté Světový den předčasně narozených dětí. Organizátorem oslav je rodičovské sdružení Nedoklubko, poskytující v Česku odborné i laické poradenství rodinám předčasně narozených dětí.

V pátek 11. listopadu pak sdružení Nedoklubko pořádá velké setkání rodin předčasně narozených dětí s lékaři a sestřičkami, které vyvrcholí slavnostním purpurovým lampiónovým průvodem k purpurově nasvícené Prašné bráně.

„Oslavy budou ukončeny slavnostním galavečerem s předáváním cen ´Purpurové srdce´ osobnostem české neonatologie ve Velkém sále paláce Žofín,” dodala ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Časté mýty v péči o novorozence

Porod je sám o sobě po psychické i fyzické stránce velmi náročný. A pokud k tomu ještě přičteme strašení některými zprávami kolujícími na internetu, není divu,...

Výběr článků

Načítám