Hlavní obsah

Časté mýty v péči o novorozence

Novinky, das

Porod je sám o sobě po psychické i fyzické stránce velmi náročný. A pokud k tomu ještě přičteme strašení některými zprávami kolujícími na internetu, není divu, že se některé maminky doslova hroutí. Místo toho, aby si užívaly radost z příchodu nového potomka na svět, neustále se strachují, zda to či ono dělají správně a svému miminku neubližují. Podívejte se s námi na nejčastější mýty, které u maminek vzbuzují obavy.

Foto: Profimedia.cz

Každá minuta, kterou svému dítěti dáte, je skvělá investice – do jeho budoucnosti.

Článek

Když si dítě nepřiložíte na tělo hned po porodu, nikdy vás nebude milovat

To tvrdí radikální matky, a to bez ohledu na ženy, které z nějakého důvodu nemohly porodit přirozenou cestou a absolvovaly císařský řez. Podle tohoto mýtu takové děti nemají své matky v oblibě, v pubertě by propadaly depresi a experimentovaly s drogami.

Americká psycholožka Debra Rosenbergová se na toto tvrzení zaměřila a svým zjištěním jej vyvrátila. Ženy se tak nemusejí bát císařského řezu, ani si chvilku po porodu odpočinout. I bez přiložení novorozence na tělo matky ihned po porodu si dítě může utvořit se svými rodiči kvalitní vztah.

Po mateřském mléku se tloustne

Jistě, to je pravda, miminka po mateřském mléce na váze přibývají, a z toho důvodu jsou také kojena. Bohužel už i u nás se najdou matky, které doslova stopují svým potomkům, jak dlouho pijí mateřské mléko. Na internetu totiž koluje fáma, že miminkům stačí osm minut krmení. Že vše ostatní už je nadstandard, který neslouží ke zdravé výživě, ale k přecpávání.

Jenže kde je emoční náboj kojení, miminko přece vnímá kojení jako důvěrný kontakt s matkou a možná se prvních pár minut pouze těší z blízkosti nejmilovanější osoby. Co asi musí takové miminko prožívat, když v okamžiku, kdy si uvědomí, že na mazlení má času dost a mělo by se najíst, je mu prs odebrán s tím, že čas vypršel…

Šišlání děti povzbuzuje k mluvení, dospělí jsou mu bližší

Opak je pravdou. Vědci ve Wisconsinu zkoumali kojence, na které od narození jejich rodiče žvatlali, a ty, na které jejich rodiče mluvili normálně. Rychlejší vývoj fyzický i duševní během prvního roku života prodělali kojenci, se kterými rodiče hovořili „jako rovný s rovným“.

Dítě neví, co je tma, tudíž se jí nebojí

Jeden z největších nesmyslů. Novorozenec vás potřebuje vnímat všemi smysly. Takže pokud to není nezbytně nutné, neztrácejte se mu z dohledu, mluvte na něj, když je vzhůru… I když se důstojné zpětné vazby nejspíš nedočkáte, přece jen budete mít pocit, že pro své zlatíčko děláte to nejlepší.

Děti, které v novorozeneckém věku tráví se svými rodiči hodně času, jsou podle amerických sociologů v dospělosti mnohem komunikativnější než jejich stresovaní kamarádi, kteří sice dostanou napít, i nějaké to pohlazení, pak jsou ale odloženi do postýlky, a jsou tedy rádoby vedeni k samostatnosti.

Třebaže si budete připadat jako blázen, věnujte se svému novorozenci, vysvětlujte mu svět kolem vás, mazlete se s ním. Každá minuta, kterou svému dítěti dáte, je skvělá investice – do jeho budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám