Hlavní obsah

Jedenáctiletá Lara je tělesně postižená. Denně cvičí, aby si jednou mohla zatančit

Novinky, das

Dnes jedenáctiletá Lara se narodila jako zdravé miminko. Při porodu sice došlo ke komplikacím, lékaři si ale i tak mysleli, že je dívka naprosto v pořádku. Velmi záhy jí ale diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu - spastickou diparézu. Zároveň se u ní objevila vážná oční vada - chybí jí duhovka v obou očích, je světloplachá, krátkozraká a má 5 dioptrií. Do svých dvou let neseděla, neplazila se, nechodila ani nemluvila. Dnes je to ale jinak. Usilovně cvičí, aby si mohla jednoho krásného dne splnit sen a zatančit si. Touží se stát baletkou.

Foto: archív rodiny

Jedenáctiletá Lara má kromě tělesného postižení i těžkou oční vadu.

Článek

„Hledala jsem všechny možné cesty, jak Laře pomoci, cvičily jsme Vojtovu metodu, rehabilitujeme pomocí jízdy na koních a plavání, procvičovaly jsme logopedii. Po dvou letech intenzivní práce se Lara hodně motoricky zlepšila. Sama si sedla a začala se plazit po břiše,“ vypráví o dívčině boji s osudem maminka, která své dceři věnuje maximum času a energie. Zatím se ani jedna z nich nevzdává víry, že Lara bude jednou tančit.

„Když měla Lara pět let, náhodou jsem objevila novou metodu rehabilitace. Zjistila jsem, že dobře funguje na její narušenou rovnováhu. Díky tomuto cvičení jde moje holčička pomalu dopředu. Nyní už sedí, leze, vydrží chvilku sama stát a ujde několik metrů,“ usmívá se maminka, když popisuje pokroky své dcery.

„Stále ale velmi bojujeme s nekontrolovatelnými a nebezpečnými pády. Lara totiž nemá žádné obranné reflexy, a proto musí mít neustálý dohled jiné osoby.“

Foto: archív rodiny Lary

Lara dělá obrovské pokroky díky speciálnímu cvičení

Lara s maminkou žijí samy, bez táty, který by pomohl rodinu finančně zajistit. O to složitější pro ně vše je. Momentálně potřebují peníze na Lařin měsíční rehabilitační pobyt v lázních.

Lázně Laře nesmírně prospívají a potřebovala by je absolvovat minimálně 2x do roka. Pojišťovna však tuto léčbu nehradí. Proto se rozhodly obrátit na organizaci Patron dětí, která pro ně zorganizovala online sbírku, kde mohou lidé na pobyt v lázních přispět. Pokud byste chtěli Laře také pomoci, můžete to udělat na https://patrondeti.cz/pribeh/aby-lara-mohla-jednou-tancit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám