Hlavní obsah

Jak zabavit děti o prázdninách? Vyzkoušejte naše tipy na letní aktivity

Právo, Zuzana Musálková

Mnozí rodiče letos se svými dětmi strávili doma řadu týdnů. Učili se s nimi, snažili se je zabavit – a ve chvíli, kdy se situace přiblížila k normálu, začaly prázdniny. Co ještě vymyslet, aby se děti nenudily? Vždyť jsou tu nejkrásnější měsíce v roce, na které by měly mít báječné vzpomínky…

Foto: Profimedia.cz

Letní prázdniny jsou nejkrásnější měsíce v roce, na které by děti měly mít báječné vzpomínky…

Článek

„Prázdniny jsou samozřejmě krásným obdobím, kdy si upevňujeme pouto se svými dětmi a kdy možná dovolíme i svému vnitřnímu dítěti, aby se přidalo ke hrám,“ říká koučka Ciara Conlonová.

„Ale také je to období plné stresu, kdy děti z nudy zlobí. Proto může být dobré trochu plánovat a na prázdniny se vybavit arzenálem aktivit, abychom našim malým zmenšili pole působnosti pro tropení neplechy.“

Speciální a zábavný den si můžeme udělat kdekoliv a nepotřebujeme k tomu ani žádné zvláštní vybavení.

Na zahradě, v přírodě…

  • Překážková dráha. „Byla to jedna z nejoblíbenějších aktivit mého nejstaršího syna,“ říká koučka Ciara Conlonová. Potřebujete k tomu jen část zahrady, staré kousky dřeva, krabice nebo zahradní židle. Vše, co se dá přeskočit, podlézt nebo přelézt, se hodí. Pozvěte třeba i děti ze sousedství, pokud máte jedináčka, a řekněte jim, ať si vzájemně měří čas. Zabaví se navzájem.
  • Dětský záhon nebo truhlík. Jedna věc je poslat malé děti plít zahradu, druhá vyhradit jim jejich vlastní koutek, kde mohou rozhodovat, co si zasadí, a také se o to starat. Ať už jsou to kytičky, zelenina nebo bylinky. Nejlepší je vybrat s nimi něco, co roste rychle. „I když jsou děti malé, nechte je zahradničení aspoň zkoušet,“ nabádá koučka. Podle výzkumů tato činnost zlepšuje soustředění a paměť o dvacet procent. Takže jde o dobrou dovednost i do budoucna. Drtivá většina dětí navíc miluje kreativní práci rukama. „Jeden ze skvělých způsobů, jak je udržet na zahradě, je nechat je vyrobit něco funkčního,“ myslí si britská zahradnická hvězda David Domoney. Nechte děti třeba pomalovat hliněné květináče, ze kterých jim pak vyrostou vlastní bylinky.
  • Přírodní šperky. Můžete se předpřipravit a nakoupit korálky, drátky a provázky a pak nechat děti, ať si nasbírají zajímavá dřívka, oblázky nebo kytky, které k nim zakomponujete. Takové šperky asi dlouho nevydrží, je to ale velká zábava vhodná i pro malé děti (pozor na velikost korálků).
  • Bojovka. Únikové hry nebo hry na hledání pokladu jsou dnes populární i u dospělých. Tak neváhejte nakreslit mapu a schovat sladký poklad, pobaví se celá rodina. Pokud nemáte na přípravu čas, existují webové stránky, které vám s ní pomohou, například hrajemesivenku.cz, na serveru barborabecvarova.cz se dají konkrétní bojovky i stáhnout.

Děti potřebují rozhýbat. Zacvičte si s nimi tyto jednoduché cviky

Děti

Když prší

  • Prázdninový deník. Může být půvabnou vzpomínkou na léto. Pořiďte nějaký pěkný, s ozdobnými deskami, děti do něj mohou psát, kreslit, lepit fotky či památky z výletů.
  • Staré poklady. Děti milují objevování, a pokud máte k dispozici nějakou tu půdu nebo sklep se starými věcmi, je na čase je prohledat. Mnohdy poslouží i nepoužívané šuplíky, vrchní police skříní nebo dlouho neotevřená stará alba fotografií. Aktivita je pro děti dobrodružstvím a pro vás nostalgickým výletem. Můžete najít hračky ze svého dětství, vyhrát si s odloženým šatstvem či bižuterií, objevit staré knížky nebo pomocí fotek dětem přiblížit historii své rodiny.

Filmaři, fotografové

  • Prázdninový film. Ke kreativní hře můžete využít i chytré technologie. Natočte spolu krátký film o hmyzu v zahradě, starých pokladech na půdě nebo ptácích v parku či v lese. Tipy, jak na to, poskytují třeba stránky charger.cz. Trpělivější děti mohou také točit animovaný film, třeba se svými oblíbenými figurkami z akčního filmu nebo legem. Program, který se k tomu dá použít, je například WindowsMovieMaker.
  • Fotografická soutěž. Zábavu můžete spojit i s trochou hledání a pátrání. Zadejte dětem téma (třeba najít zajímavý tvar listu, motýly apod.), fantazii se meze nekladou. Můžete vybrat ty nejhezčí a po prázdninách je nechat vytisknout jako vzpomínkový katalog. Děti na sebe budou jistě pyšné.

Jak naučit děti uklízet

Styl

Malí výzkumníci

  • Herbář. Stačí k němu hezký sešit s tvrdými deskami a rozmyslet si, co do herbáře budete sbírat. Listy ze stromů, luční kvítí nebo léčivé byliny jsou dobré možnosti. Je to zábava pro zvídavé a trpělivější děti. Musí si také dávat pozor, co sbírají, protože do herbáře nepatří chráněné rostliny. Děti se tak mnoho naučí… Nápovědu najdete na www.kvetena.cz
  • Pozorování ptáků. Máte zahradu? Pak stačí málo, aby byla pro malé opeřence přívětivější. Krmítka, bidýlka, budky a v létě hlavně pítka přilákají ptáčky z celého okolí. Pozorovat se samozřejmě dají i kdekoli v přírodě. Užitečné rady najdete na facebookové stránce České ornitologické společnosti nebo na jejich YouTube kanálu Ornitolog na drátě. „Dejte dětem ptačí omalovánky, knihu lokálních druhů nebo malý dalekohled, aby je mohly identifikovat či zachytit,“ nabádá zahradník David Domoney. Děti se tak zabaví na hodiny.
  • Hvězdy a souhvězdí. Pozorování hvězd může dětem i vám zabrat opravdu hodně času. Menší děti budou nadšené, že mohou jít spát později než obvykle, navíc se i s těmi staršími spoustu naučí. Pro začátek je dobré si něco nastudovat nebo si stáhnout aplikaci Astronomie pro děti vesmírná hra. Hledat souhvězdí na obloze je báječná zábava. Druhý den je pak děti mohou sestavovat třeba z párátek a žužu bonbonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm způsobů, jak druhé nenudit

Každý nejspíš zažil situaci, ve které se velmi snažil zaujmout při konverzaci, ale na druhé straně viděl jen znuděný obličej. Konverzace vázla a nastávaly...

Výběr článků

Načítám