Hlavní obsah

Jak pomoci dítěti s cizími jazyky nejen při distanční výuce

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič si dnes uvědomuje důležitost znalosti cizích jazyků, ale ne vždy dokáže být svému dítěti v tomto směru skutečnou oporou. Dosud zastávali tuto roli učitelé či lektoři, ale kvůli zavřeným školám se i výuka jazyků přesunula výhradně do domácího prostředí. Na rodičích tak mnohdy stojí mnohem větší odpovědnost, než jsou mnohdy schopní zvládnout. Jak tedy nejlépe docílit, aby dítě při distanční výuce vše zvládalo a v jazyce se skutečně zlepšovalo?

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako on-line výuka může fungovat i on-line doučování.

Článek

Pomoc mobilních aplikací

Ačkoliv se snažíme děti od mobilů odtrhnout, můžeme najít cestu, jak využít výhodu těchto zařízení i při výuce cizího jazyka. Existuje nepřeberné množství aplikací, které jsou zdarma, a dokážou s učením cizích jazyků pomoct. Jejich nespornou výhodou je, že jsou často založeny na principu hry, a dokážou tak motivovat a zaujmout.

Student například každý den obdrží jedno slovíčko či frázi, a když si ji osvojí, sbírá body, postupuje do další úrovně atd. Děti také mnohdy pochytí slovíčka z videoher nebo sledováním YouTube kanálů v cizím jazyce – v těchto případech ale platí, že všeho s mírou, vysedávání před obrazovkou lepší znalost jazyka automaticky nevykouzlí.

U teenagerů může zafungovat i učení jazyka „friendly” formou, jako dělá například na Instagramu Jakub Čáslava.

Podobně fungují také on-line platformy, které umožňují trénink všech jazykových dovedností, tj. poslechu, čtení, psaní i mluvení. Výhodou je automatické vyhodnocení cvičení, možnost opravy, součástí jsou i testy či statistiky.

Není nad rutinu

Při učení obecně pomáhá, když můžeme nově nabyté vědomosti využít. Pokud daný jazyk ovládáte, komunikujte se svým dítětem v tomto jazyce, například si stanovte, že každou sobotu od 11 do 12 budete hovořit jen anglicky.

„Časové rozmezí přizpůsobte věku a individuálním potřebám dítěte, čas ale dodržujte. Školní děti se možná budou každodennímu procvičování vzpouzet, ale je to mnohem efektivnější a příjemnější než vše dohánět den před testem,” doporučuje Marie Jelínek, hlavní metodička jazykové agentury Skřivánek.

Nejde vám učení? Zkuste zjistit, jaké máte dominantní smysly

Zdraví

Hrajte si

Děti se učí lépe, když se baví, a to platí především pro ty mladší. Vyrábějte kartičky, hrajte hry jako Pexeso nebo Scrabble –⁠ vše v cizím jazyce. Mluvte o činnosti, kterou zrovna děláte – pokud se vaše dítě například obléká, požádejte ho, aby popsalo, jakou má oblečení barvu atd.

Procvičujte slovní zásobu, když pomáháte dítěti uklidit pokoj („Dáme knížky do police”, „Kde je červené auto?“). Když jdete nakupovat, dejte svému dítěti seznam věcí, které má najít (použijte obrázky nebo slova). Budete tak simulovat reálné situace a dítě se do jazyka lépe dostane.

Neopravujte ovšem zbytečně mnoho jeho nepřesností. Je důležité, aby se hlavně rozmluvilo.

Sledujte filmy a poslouchejte písničky

Zkuste společně sledovat filmy a seriály (na začátku s českými titulky, pak s cizojazyčnými, a nakonec bez nich), poslouchat rádio (např. BBC), oblíbené písničky, nebo si třeba cestou autem pusťte audioknihu. Tím lze trénovat porozumění mluvenému slovu a osvojení správné výslovnosti.

Čtením v cizím jazyce si zase rozšiřujeme slovní zásobu a upevňujeme větnou skladbu. Na trhu existuje celá řada četby, ať už knížek nebo časopisů, od pohádek až po sci-fi, a také dle aktuální jazykové úrovně.

Mozek se učí lépe z papíru než z počítačového zdroje

Zdraví

Doučování on-line

Pokud sami věcem, které se dítě učí, nerozumíte anebo nemáte čas se mu dostatečně věnovat, pak zkuste on-line doučování. Funguje podobně jako školní on-line výuka a je jen na vás, co v něm budete probírat.

Dítě si tak může jednak zopakovat a dovysvětlit probíranou látku, ale i zopakovat či naučit gramatiku, zkontrolovat úkoly apod. Doučování lze samozřejmě kombinovat i s důležitou konverzací.

„Interakce s živým člověkem poskytuje dětem sociální podněty, které udržují jejich pozornost mnohem více, než kdyby si školní látku procvičovaly samy. Výuka je pak mnohem efektivnější a pro dítě zábavnější,” dodává Marie Jelínek.

Při výběru správného kurzu ale vždy dbejte na metodu výuky a garanci pokroku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám