Hlavní obsah

Jak odměnit a motivovat dítě za vysvědčení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec školního roku je tu a s ním i vysvědčení. Rodiče, kteří se o svá dítka zajímají, nečeká žádné nepříjemné překvapení. Vysvědčení totiž ukazuje úsilí a píli dítěte v předchozích deseti měsících a konečné známky lze dobře odhadnout z průběžného hodnocení. Je tak vhodné umět ocenit i případný neúspěch dítěte, zvlášť pokud se dítě v průběhu roku skutečně snažilo.

Foto: Profimedia.cz

Ne každé dítě zvládá školu hravě či je rozený jedničkář.

Článek

Protože ne každé dítě zvládá školu hravě či je rozený jedničkář. Rodiče by tak měli dávat pozor, aby neměli ohledně svých dětí přehnaná očekávání. Vždy se tedy musí pokusit zjistit, co za špatnými známkami vězí. A pokud si nevědí sami rady, pak vyhledat odbornou pomoc.

Každé dítě je jedinečné a jeho školní prospěch může ovlivňovat kromě inteligence, také nadání, motivace či zájmy. Když se dítě snaží, a přesto to není na známkách znát, pak na vině může být nižší nadání dítěte, porucha pozornosti, specifické poruchy učení, úzkostnost, nedostatek sebevědomí, neschopnost se prosadit, prodat své znalosti.

Důležité najít příčinu

„Příčina školního neprospěchu ale může ležet zcela mimo osobnost dítěte. Zátěžová situace v rodině (rozvod rodičů, narození sourozence, úmrtí blízkého příbuzného...) či problémová situace ve škole (osobnostně nestandardní paní učitelka, nevhodné pracovní klima ve třídě, šikana...) mohou mít na zhoršeném prospěchu dítěte rovněž nemalý podíl. Objeví-li rodiče, v čem je zakopaný pes, mohou společně s dítětem problém řešit,” upozorňuje psycholožka Eva Kneblová.

Pokud tedy rodič uvidí, že přes opravdovou snahu se dítěti známky vylepšit nedaří, je dobré jej přesto pochválit a navrhnout mu řešení, jak učivo dohnat a dát mu možnost známky aspoň trošku vylepšit. Ani každodenní dril ale nemůže dítěti pomoci překonat vlastní limity či nedostatek nadání v určitém oboru. Rodiče by tedy vždy měli zvážit, zda chtějí mít doma zneurotizovaného maturanta, či spokojeně vyučeného kuchaře.

Každé dítě je jednoduše jiné, a proto jej nelze ani srovnávat s ostatními. Je důležité se vždy vžít do situace dítěte. Protože ani rodičům by nebylo zrovna příjemné, kdyby je v zaměstnání neustále s někým srovnávali a předhazovali jim úspěšnějšího kolegu.

Na druhou stranu rovněž není dobré neprospěch bagatelizovat, případně svádět vinu na pedagoga. „Jakákoli přehnaná kritika kantora povede v očích dítěte nejspíše jen ke znehodnocení školy a vzdělání vůbec,“ upozorňuje Kneblová.

Je vhodné dávat dětem za vysvědčení dárky?

Dárek za vysvědčení zcela jistě není výchovnou chybou. Neměl by však být jediným motivem dítěte pro školní práci. To, jak se dítě staví ke školním povinnostem, se v dospělosti bude opakovat v jeho vztahu k povinnostem pracovním. „Učit se a sbírat jedničky jen kvůli vidině nového kola je podobně omezující jako pracovní nasazení motivované pouhou výší výdělku,” radí psycholožka.

Problematická může být i touha rodičů či prarodičů dopřát dítěti to nejlepší a obdarovávat jej nepřiměřeně hodnotnými dárky. Dítě pak velmi záhy přestane po věcech skutečně toužit a věcí si vážit. Stejně špatně může ale i dopadnout, pokud rodiče budou dítěti vnucovat dárky dle vlastního přesvědčení a opovrhovat jeho přáním.

Ve skutečnosti tou nejlepší odměnou je pro děti kladná motivace, a tedy pochvala. Dost často je jedno slovo víc než celá hromada hraček či nejrůznějších sladkostí. „Vždy je tedy důležité na vysvědčení něco pochválit, i když třeba jen jedničku z chování, protože ani tu nemá každý,” doporučuje psycholožka PhDr. Václava Masáková z Šancedětem.cz.

Foto: Garamond

Knížka na prázdniny - Václav Vokolka - Příběh jedenáctiletého Vítka začíná s koncem školním roku a čtenáře okamžitě vtáhne do atmosféry sbalených kufrů a vzrušujícího pocitu svobody.

Foto: Paseka

Adam Rex: Křup! - Americký ilustrátor a spisovatel Adam Rex, autor zfilmovaného bestselleru Konečně doma, napsal a nakreslil další vtipný román pro moderní děti. Křup! Napínavé vyprávění o zlovolné společnosti vyrábějící snídaňové cereálie. Od 8 let.

Foto: Albatros Media

Garfield a záhadná mumie - Jim Kraft - Když Garfield a Odie zůstanou na noc zamčeni v muzeu, kde právě vystavují vzácný egyptský artefakt, začnou se dít podivné věci. Kdo vydává ty strašidelné zvuky a kam zmizel noční hlídač?

Foto: Albatros Media

Zleva:

Foto: Machart

Kouzlení vše nezmění - Helena Beránková - cílem knížky je pomocí příběhu holčičky Anežky děti naučit překonávat strach z neznámého prostředí. Přirozenou cestou je motivovat k aktivnímu přístupu a odhodlání se s tímto strachem vypořádat a přemoci jej.

Foto: Canon

Canon PowerShot D30 - vodotěsný do 25 m, odolný proti nárazům a pádům až z 2 m, mrazuvzdorný (–10 °C) a prachuvzdorný. Ideální pro každé venkovní dobrodružství, obsahuje HS System (12,1MP) pro skvělé snímky za každého počasí a GPS k sledování zážitků.

Foto: Lego

LEGO Friends Základna záchranářů v džungli - Pomozte Andree vylézt na strážní věž a sledovat teleskopem ohrožená zvířata. Je tu panda, která potřebuje vaši pomoc.

Foto: Lego

LEGO City Pobřežní hlídka - jste zodpovědní za svůj úsek pláží a mořského pobřeží. Je třeba být neustále na pozoru. V sadě naleznete velkou záchranářskou loď s vybavením, záchranářské čluny, vrtulník, maják, žraloky a několik minifigurek.

Foto: Lego

Lego Architecture Šikmá věž v Pise - věž se svým typickým náklonem je známá z pohlednic a suvenýrů z celého světa. Nyní si tuto neobvyklou stavbu můžeš postavit také z LEGO kostek.

Foto: archív firem

Zleva:

Foto: Tesco

Koloběžka s motivy postaviček Mimoni nebo Ledové království - Jízda na gumových kolečkách se stane jejich oblíbenou prázdninovou zábavou. Stylová koloběžka je skladná, takže ji snadno dopravíte i na chatu či k babičce. Cena: 509 Kč

Foto: archív firmy

Herní konzole GoGEN Maxi konzole potěší děti předškolního i školního věku. Disponuje operačním systémem Android 4.2. Jelly Bean a stává se tak chytrou kombinací vlastností tabletu a vzhledu herní konzole.

Foto: bino-drevenehracky.cz

Dřevěné švihadlo s veselými postavičky. Cena: 79 Kč

Foto: bino-drevenehracky.cz

Provazový žebřík - skvělý doplněk do dětského pokojíčku nebo na zahradu. Děti zbožňují rozhled z výšky a překonávání překážek. Umožněte jim posilovat kondici, rovnováhu a vytrvalost nejen na dětském hřišti. Rozměry: 200 x 30 cm

Hra o Trůny - desková hra na motivy populární ságy George R.R. Martina Píseň ledu a ohně. V této hře budete svádět nemilosrdný boj o Železný trůn. Stanete se vůdcem jednoho z mocných rodů Sedmi království Západozemí.

Foto: archív firmy

Cestujeme po hradech a zámcích - Během hry objevíte zajímavá místa, poznáte jejich historii a dozvíte se pověsti z dob dávno minulých. Je pouze na vás, zda budete cestovat pěšky, na motorce nebo autem.

Albi Akvárium - je experimentální sada pro milovníky podvodního světa a akvaristiky. Do akvária je třeba zakoupit zlatou rybku, které se v akváriu bude dařit i bez vzduchování a přitápění. Pozorovat tuto krásnou rybku můžete přiloženým periskopem.

Foto: Creativeworld.cz

Vstupenka na Slavnosti slunovratu aneb Jahodový ateliér v parku Portheimka na Praze 5.

Vstupenky na Lego KidsFest - Více než 7 miliónů kostek ke stavění. Jedinečné autorské práce zahraničních certifikovaných stavitelů uměleckých děl z kostek. Množství atrakcí pro děti, promítání LEGO seriálů, soutěže a speciální program pro děti.

Výlet do Aquaworldu v Budapešti - na rozloze 86 hektarů naleznete 17 interiérových a exteriérových dobrodružných a plaveckých bazénů, 11 speciálních tobogánů, obrovský vnější herní park s plážovým fotbalem, zábavním parkem a za kreativním koutekem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám