Hlavní obsah

Jak děti motivovat ke sportu? Olympijskou atmosférou a zkoušením konkrétních sportů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nepochybuje o tom, že pohyb v dětském věku sehrává velmi důležitou roli. Přestože mají dnešní děti mnohem více možností než jejich rodiče a prarodiče, tráví většinu volného času doma u svých počítačů, tabletů, chytrých telefonů a dalších přístrojů. Všeobecně se pak málo hýbou a je to vidět nejen na jejich fyzické kondici, ale také hmotnosti. Pokud vám zdraví vašich dětí není jedno a chcete je skutečně nadchnout pro sport, pak máte následujících 17 dní jedinečnou příležitost.

Foto: Český olympijský výbor

Olympijské parky nezvou jen na zábavu a sledování OH, ale i k aktivnímu sportování.

Článek

Atmosféra olympijských her je pro mnohé sportovce jedinečným zážitkem. Proto celé čtyři roky dřou, aby měli tu možnost vše zažít a zabojovat s těmi nejlepšími sportovci světa o medaile. Atmosféra ale dokáže zcela nadchnout a pohltit i pouhé fanoušky. Proto stovky tisíc z nich cestují se svými sportovci do nejrůznějších koutů světa.

Velmi inspirativní ale může být i pouhé sledování soutěží v televizi. Český olympijský výbor se ale již podruhé rozhodl pro naše nejmenší sportovní fanoušky i dospělé udělat mnohem víc. Stejně jako během zimní olympiády v Soči se jim pokusí i letos v létě přiblížit olympijskou atmosféru, včetně jednotlivých sportů, v olympijských parcích (v Ostravě, Pardubicích, Plzni a na Lipně).

Ten největší se bude rozprostírat kolem celého Lipna. Osm lokalit zde bude propojeno 108 kilometry cyklostezek.

Foto: ČOV

A nepůjde jen tak o ledabylý počin. Děti i dospělí si zde budou moci vyzkoušet až 47 sportů, z čehož 26 bude těch olympijských, a to většinou pod dohledem špičkových sportovců a současných i bývalých olympioniků.

Sedět ve skifu s olympijským medailistou Václavem Chalupou, zahrát si stolní tenis pod vedením Petra Korbela či Milana Orlowskiho, vyzkoušet si vodní slalom a paddleboard s Mistrem republiky Vítem Přindišem, setkat se se Šárkou Kašpárkovou na atletické dráze či se zúčastnit letního sportovního tábora ... toto jsou jen střípky z toho, co zde děti i dospělí mohou zažít.

Tato setkání společně s atmosférou pak mohou na děti opravdu zapůsobit a vzbudit v nich zájem a nadšení pro konkrétní sport, který pak budou dělat s mnohem větším odhodláním a možná i touhou být stejně úspěšní jako slavní sportovci.

Jaké sporty si děti budou moci vyzkoušet?

Přímo v Lipně nad Vltavou si budete moci vyzkoušet a zahrát tradiční sporty jako fotbal, aerobic, box, judo, vzpírání, beachvolejbal, plavání, stolní tenis, basketbal, florbal, házenou, hokejbal, nohejbal, pozemní hokej, volejbal, jachting, veslování, rychlostní kanoistiku či golf.

Z těch méně populárních pak šerm, jezdectví, taekwondo, karate, tanec, biliard, šachy, pétanque, z modernějších sportů pak korfbal, paddleboard, pentatlon apod.

  • V Loučovicích si budete moci vyzkoušet jízdu na raftu, vodní slalom a fotbal.
  • V Přední Výtoni - baseball, létající disk, ragby, softball, cyklistiku, footbag net, florbal a triatlon
  • Ve Frymburku - atletické disciplíny, fotbal, pétanque, beachvolejbal, nohejbal a motosport
  • V Černé v Pošumaví - ragby, fotbal, sportovní rybolov, dálkové plavání a jachting
  • V Horní Plané - badminton, biliard, fotbal, tenis
  • Ve Vyšším Brodě - fotbal, pétanque a zahradní šachy

Většina sportů bude zdarma, jen některé za příplatek. Na všechny sporty jdou již nyní na webových stránkách zarezervovat místa.

Foto: ČOV

Mapa Olympijského parku

Program Olympijského parku na Lipně
Slavnostní otevření parku proběhne 5. 8. 2016 v 16.00, stejně jako budou začínat Letní olympijské hry v Rio de Janeiru. Vše se bude odehrávat v brazilském stylu a v rytmu samby. V 19 hodin pak proběhne slavnostní zahájení na hlavním pódiu, kde přijdou přivítat diváky zástupci Českého olympijského výboru včetně slavných českých sportovců. Od osmi hodin proběhne koncert skupiny Portles a zároveň bude zahájen festival Novopecké léto. V půl desáté večer bude v maríně Lipno k vidění multimediální show Circle.V neděli dorazí i zlatá medailistka ze zimních olympijských her v Soči Eva Samková, která zde pokřtí a otevře pumptrackovou dráhu pro cyklisty. Jedná se o unikátní dráhu, která využívá pohyb nahoru a dolů jako hnací sílu kola místo šlapání.Postupně pak do parku budou jezdit další sportovní hvězdy a legendy, posléze i první olympionici z Ria, kteří budou na Lipno přepravováni z Prahy vrtulníkem. Více informací na www.olympijskeparky.cz/olympijsky-park-rio-lipno-2016

Reklama

Výběr článků

Načítám