Hlavní obsah

Jak často koupat malé děti? Možná budete překvapeni

Když slavný hollywoodský pár Ashton Kutcher a Mila Kunisová veřejně přiznal, že své děti nekoupou či nesprchují i několik dní a ani nedbají na to, aby měly neustále čisté oblečení, vyvolalo to ve společnosti posedlou i kvůli koronavirové pandemii hygienou doslova pozdvižení. Mnozí odborníci na tom ale nevidí nic špatného, naopak.

Foto: Profimedia.cz

Hygiena našeho těla je důležitá, ale nic se nemá přehánět.

Článek

„Mnoho studií prokázalo, že v dávné minulosti, kdy se lidé mnohem méně myli, žili víc v souladu s přírodou a nebyl pro ně problém se vyválet v bahně, byl jejich kožní mikrobiom mnohem rozmanitější a chránil pokožku před nejrůznějšími patogeny mnohem efektivněji. Prostor pro nejrůznější infekce a kožní nemoci byl tak minimální,” vysvětluje mikrobioložka Lisa Crossová.

Špína tak nemusí být vždy na škodu, a to ani v dnešní době. Samotná Crossová to zdůvodňuje vlastním experimentem, který provedla na lidech, kteří se zúčastnili několikadenního hudebního festivalu, kdy se několik dní nemyli. Provedla u nich stěr z pokožky před i po ukončení festivalu.

„Ukázalo se, že po nemytí se po několik dní je mikrobiom opět rozmanitější, a tedy i obranyschopnost kůže mnohem lepší než při denní maximální hygieně.”

Jak pečovat o pokožku miminka nejen v zimě

Děti

Podle vědců navíc například běžné, neškodné půdní bakterie Mycobacterium vaccae vysílají do našeho mozku chemické zprávy, které ovlivňují naši náladu a činí nás šťastnějšími.

„Špína a její vliv na mikrobiom tak mohou někdy fungovat i jako výborné antidepresivum. Možná i proto zahradničení tolik lidí naplňuje a dělá šťastnými,” dodává pro deník The Telegraph Crossová.

Proto i ona rozhodnutí Kunisové s Kutcherem nekoupat své děti denně považuje za velmi rozumné. Poukazuje i na fakt, že v posledních letech se stává problematická, a to zejména u dětí, spíše přehnaná hygiena.

Foto: Profimedia.cz

Ashton Kutcher a Mila Kunisová (uprostřed) na starším snímku s herci Wilmerem Valderramou a Dannym Mastersonem

Důležitá cílená hygiena

Nicméně to neznamená, že by Crossová vybízela rodiče a lidi obecně, aby sebe i své děti přestali úplně mýt. I podle ní má skutečně smysl tzv. cílená hygiena.

Chraňte si mikrobiom. Kvůli cukrovce i nadváze

Zdraví

Například hygienu rukou považuje za velmi důležitou, což se potvrdilo i v době koronavirové, kdy se ukázalo, že se skrz nemyté ruce mohou šířit i velmi nebezpečné patogeny.

Stejně tak poukazuje na důležitost pravidelného praní a výměnu spodního prádla, stejně tak mytí intimních míst, které může zabránit řadě infekcí včetně zánětu močových cest.

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Styl

Nic se nemá přehánět

Hygiena našeho těla je tak důležitá, ale nic se nemá přehánět. Jde o to, že mytím nezabíjíme jen nebezpečné bakterie a viry, ale i dobré bakterie, které hlídají rovnováhu nejen v pokožce, ale i v celém organismu.

Jak často děti mýt
Novorozence - stačí jim tělíčko jen otírat mokrou látkovou plenou či jemnou žínkou.
Kojence a batolata - koupat maximálně 2krát týdně, děti se suchou a ekzematickou pokožkou jen jednou týdně. Zbylé dny stačí omytí genitálií a zadečku žínkou před spaním a samozřejmé běžné mytí špinavých částí těla u umyvadla.
Děti 6 až 11 let - i zde postačí, pokud se budou koupat či sprchovat maximálně 2krát týdně, častěji jen v okamžiku ušpinění. Dbát nicméně spíše na pravidelné mytí rukou zejména před jídlem a po návštěvě toalety.
Starší děti - zde je už vše ovlivněno dospíváním, kdy hygiena bývá zapotřebí častější i vzhledem k hormonální bouři a většímu pocení.

Naše zdraví se přitom odvíjí od funkčního mikrobiomu v našich střevech a od toho, kolik toho mikrobiom dokáže odfiltrovat ze všeho, s čím se na světě setkáváme.

Ne náhodou poslední měsíce ukázaly, že ačkoliv důkladná hygiena je v období pandemie důležitá, a to jak z hlediska mytí rukou či ochrany úst, neznamená to, že se to neprojeví z pohledu imunity jinde.

Podle odborníků jsou na vzestupu nejen problémy s vysušenou ekzematickou pokožkou, ale i projevy astmatu, autoimunitního onemocnění, zánětu střev či potravinových alergií apod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám