Hlavní obsah

Díky službě Homesharing si maminka autistického Vašíka může občas udělat volno

Praha
Aktualizováno

Rodiče dětí s mentálním postižením, kteří o své potomky pečují ve dne v noci, nemají moc možností k odpočinku. Například rodina Kalendova se stará kromě dvou zdravých dětí o jedenáctiletého Vašíka s autismem a mentální retardací. Maminka je v zápřahu dennodenně. Když se dozvěděla o nové službě Homesharing, využila ji, čímž získala jednou za dva týdny den pro sebe, manžela a zbytek rodiny.

Díky službě Homesharing si maminka autistického Vašíka může občas udělat volnoVideo: Novinky

 
Článek

Homesharing je sdílená péče o děti s mentálním postižením. Pro rodiče, kteří se svými dětmi tráví 24 hodin denně, nabízí chvilkovou úlevu a čas na sebe.

Hostitel, který se do této služby přihlásí, si po dohodě dítě bere pravidelně k sobě. Tráví společně čas, jdou třeba na procházku, hrají si spolu a pak vrátí dítě zpátky rodičům. Zjednodušeně by se dalo říct, že se jedná o variantu hlídání.

Získali čas pro sebe

Rodina Kalendova vychovává jedenáctiletého Vašíka, kterého postihl autismus a mentální retardace. Kromě něj vychovávají ještě dvě starší děti. Maminka přiznává, že jejich běžný život je opravdu náročný.

„Vašík není schopen se sám zabavit, nemá zájem o běžné aktivity,“ řekla paní Kalendová Novinkám.

Rodinám dojdou síly a padnou vyčerpáním, varuje ředitelka Dětí úplňku

Domácí

„S manželem si nikdy nemůžeme nikam zajít, ani si pořádně popovídat,“ pokračuje dál. Homesharing si tak nemůže vynachválit. Manželé Kalendovi mají díky němu konečně čas na sebe navzájem i na starší děti. Ze služby ale těží nejen oni, ale i Vašík.

„Pro Vašíka jsou to skvělé nové zkušenosti, protože potřebuje rozvíjet sociální dovednosti,“ popisuje nadšeně výhody služby s tím, že na začátku měla obavy, aby vše probíhalo v pořádku. Ale jakmile viděla, že je synovi s „novou kamarádkou“ dobře, strach se rozplynul.

Nebere to jako dobročinnost

Hana Jandejsková se o speciálních potřebách autistických dětí dozvěděla díky své kamarádce, která měla dva takto nemocné syny. Pak v televizi viděla dokumentární film Děti úplňku.

„Usoudila jsem, že bych to mohla dělat ve volném čase. Pomoct s hlídáním. Takže jsem začala občas hlídat syny kamarádce, neorganizovaně, a když vyrostli moji synové, tak jsem si řekla, že bych to mohla dělat pravidelně. Hned od začátku jsme si s Vašíkem rozuměli. Beru ho do skautské klubovny, tam je klid, to se mu líbí. Teď v létě jsme pořád v lese,“ vypráví hostitelka Hanka.

Foto: archiv Jany Kalendové

Vašík potřebuje čtyřiadvacetihodinový dohled.

Promluvila i o své motivaci k časově náročnému závazku, kterým Homesharing nepochybně je.

„Původně jsem do toho chtěla jít hlavně kvůli pocitu, že někomu pomůžu.“ Teď to ale vnímá jinak. „Mám velkou radost z Vašíka jako takového, má skvělou povahu, vycházíme spolu a společný čas si užíváme.“

Staňte se hostitelem

Homesharing u nás začal fungovat teprve nedávno. Už teď ale sklízí velký úspěch a vděčnost ze strany rodin, kterým neskutečně pomáhá.

Vedoucí Klára Šrůtková z organizace Děti úplňku o službě říká: „Je to inovativní, moderní způsob podpory rodin dětí s mentálním postižením. Odhadem máme teď zapojeno asi 50 rodin. Zájemců o službu je ale mnohem více. Budeme rádi, když se služba bude dále rozšiřovat.“

Honza trpí těžkou formou autismu a vyžaduje speciální péči, do budoucna mu může pomoci nové centrum

Styl

Více informací nejen o tom, jak se stát hostitelem, najdete na webových stránkách homesharing.cz.

Reklama

Související témata:
Děti úplňku

Výběr článků

Načítám