Hlavní obsah

Děti používající často chytré telefony a tablety se podobají autistům

Mnozí rodiče pořizují svým dětem chytré telefony či tablety již v útlém věku v domnění, že pro ně dělají to nejlepší. Ve skutečnosti jim tak ale mohou i ublížit. Podle slavného britského psychiatra Iaina McGilchrista tyto přístroje do rukou dětí vůbec nepatří. Pokud se do nich totiž ponoří a tráví s nimi každý den spoustu času, začnou se chovat jako autisté. Malé děti pak přestávají rozumět výrazům v obličeji a nedokážou projevit sebemenší soucit s druhými.

Foto: Profimedia.cz

Moderní technologie mohou dětem i uškodit.

Článek

„Dnešní děti od pěti let věku stále méně rozumí výrazům obličeje a nejsou schopny projevovat empatii. Ve srovnání s předchozí generací je to opravdu velmi výrazné,“ uvedl doktor McGilchrist v rozhovoru pro deník The Independent.

„Mluvím se spoustou učitelů, kteří dnes zjišťují, že asi třetina žáků má problémy s udržováním pozornosti a chápáním emocí či obličejového výrazu u druhých, problém, za který může narůstající čas, které dítě každý den stráví s moderními technologiemi,“ varuje doktor McGilchrist.

Podle něj ale není možné vždy obviňovat jen rodiče z toho, že posadí dítě k tabletu či televizi. Na to, aby se mohli dětem věnovat, prostě nemají čas. Protože společnost je nutí zvládat řadu povinností a pracovat i doma, aby utáhli splátky, hypotéky a nákladný životní styl.

Autistické poruchy mají řadu charakteristik, typická pro všechny je porucha sociální inteligence. Autističtí lidé nedokážou ve společnosti jednat intuitivně. To, co je pro jiné naprosto přirozené, nechápou a nezvládají. Autisté nerozumějí výrazům obličeje a nechápou emoce druhých – neumějí se do nich vcítit.

Reklama

Související články

Výchova techniků začíná už od prvňáků

Tsunami jménem Merkur zaplavuje školy v Kraji Vysočina. Iniciativa původně vzešlá z velké firmy, která hledala cestu k podnícení zájmu o studium technických...

Výběr článků

Načítám