Hlavní obsah

Děti by si měly projít vlastním neúspěchem

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěch patří k životu stejně jako úspěch. I díky prvotnímu nezdaru nakonec mnohdy dokážeme to, co opravdu chceme. To samé platí i pro děti, respektive jejich rodiče, kteří by své potomky měli občas nechat jít svou vlastní cestou, i když je na ní čeká občas vlastní selhání.

Foto: Profimedia.cz

Čím dříve se dítě naučí, že ne vše se musí v životě povést na první pokus, tím více cenných zkušeností do života dostane.

Článek

Předpokládejme, že každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Někdy ale i ta nejlepší snaha dobrá není. Například tehdy, když chtějí rodiče své potomstvo ochránit před všemožnými riziky a pády stůj co stůj.

Jenže je třeba si uvědomit, že jsme jen lidé a chyby různého druhu k životu jednoduše patří. A mnohdy nás i posilují. Proto je třeba i děti občas nechat „nabít si nos”, aby pochopily, že život neznamená jen samý úspěch.

Mnoho rodičů věří, že neúspěch jejich děti zraňuje

Jakýkoli neúspěch sebou nese i negativní pocity, včetně nízkého sebevědomí. S těmi se pak některé děti neumějí tak snadno vypořádat. Pokud se jim nedaří dlouhodobě, je jasné, že se jim rodiče snaží pomoci za každou cenu.

Jenže jako není dobré dlouhodobé selhávání v mnoha různých životních situacích, stejně tak není dobrá neustálá ochrana ze strany rodiče.

Trápení dnešních dívek - strach z neúspěchu a přehnaná sebekritika

Děti

Dítě může totiž jednoduše získat pocit, že je buď naprosto dokonalé a nic se mu nestane, nebo naopak vytušit, že se jeho případného selhání rodiče bojí, proto ho ochraňují. Ani jedno není pro jeho dospělý život vhodným vzorem.

Nejlepší dar od rodiče? Naučte děti zkoušet věci beze strachu

Mnoho rodičů se selhání svých potomků bojí natolik, že jim spoustu věcí raději vůbec nedovolí dělat. Ani to není pomoc, která by se jim v životě hodila.

Naopak, je lepší je naučit beze strachu zkoušet věci, i s možností, že se ne všechno napoprvé povede. O to větší pak budou mít radost, když se kýžený výsledek nakonec dostaví.

Neúspěch jako cenná zkušenost

Chybami se člověk učí - toto rčení je jednoznačně pravdivé. Pokud dítěti neumožníte „vlastní selhání” a budete mu se vším pomáhat, možná mu půjde spousta věcí v tu dobu lépe, ale jen dočasně.

V dospělosti, kdy mu nebudete najednou nablízku, najednou přijdou chvíle, kdy si nebude vědět rady. Řešení nakonec možná i tak najde, ale bude to trvat mnohem déle a stát více úsilí. A něco se možná nepodaří vůbec.

Marek Herman: Mámy často doma dělají svým dětem a partnerovi služky

Děti

Jednoduše se najednou dostaví pocit vlastního selhání, se kterým si třeba neporadí. I proto je třeba nechat si děti někdy děti „nabít nos” už v dětství, aby věděly, že ne vše je jednoduché.

Takový přístup je do dospělosti jednoznačně přínosem.

Nedovolte, aby se děti bály vlastního selhání

Důležité za všech okolností je, aby se děti nebály vlastního selhání. Jak toho docílit? Nechte je zkoušet nové a zajímavé věci, a pokud se něco náhodou nepovede, nenapravujte to za ně, ale navrhněte řešení, jak příště postupovat lépe, povzbuďte je.

Jedině tak se nebudou bát pouštět se i v dospělosti do náročných úkolů, které se nemusí hned napoprvé podařit vyřešit. A zároveň se nebudou bát se do nich pouštět opakovaně, pokud nebude výsledek podle jejich představ.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak podpořit dětskou kreativitu

Pojem kreativita, tvořivost si nejspíše spojujeme s uměleckými profesemi. Ovšem „tvoření” nedílně patří i do každodennosti běžného člověka. A to nejen...

Jak se v životě zdravě prosadit

Připadáte si neviditelní? Možná máte pocit, že vás ostatní neslyší a nevnímají. Případně že přijde katastrofa, když nebudete mlčet a nezůstanete v pozadí. Nebo...

Výběr článků

Načítám