Hlavní obsah

Cvrnkání kuliček je skvělou zábavou pro dospělé i děti

Novinky, das

Cvrnkání kuliček patří mezi nejstarší sporty vůbec. Hrací kuličky byly nalezeny už ve starověkém Egyptě a Řecku před několika tisíci let, kuličky hráli ale i Aztékové a třeba i takový Caesar. Oblibu měly opravdu značnou a není tedy divu, že se v současnosti opět dostávají na výsluní.

Foto: Profimedia.cz

Hrací kuličky byly nalezeny už ve starověkém Egyptě.

Článek

Ke hře potřebujete jen kuličky a důlek, takže hrát můžete prakticky kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv.

Pravidla kuliček

„Podstata hry je jednoduchá, a pokud hrajete rekreačně, stačí vám znát základy,“ tvrdí Petr Šejba z Českého kuličkového svazu, který mimo jiné pořádá turnaje v kuličkách. „Vždy hrají dva hráči proti sobě s barevně odlišenými kuličkami. Cílem je samozřejmě dostat své kuličky do důlku jako první,“ shrnuje.

Foto: Albert

Petr Šejba

Hra začíná rozhozem, kdy každý z hráčů hodí svou kuličku od startovní čáry směrem k důlku. Kdo je mu blíž, ten může určit, kdo začne. První hráč pak hodí všechny své kuličky (postupně nebo naráz) směrem k důlku a opět se ho snaží zasáhnout. To samé udělá i jeho soupeř. V dalším kole se už pokračuje cvrnkáním, hráči se střídají po jednom cvrnku.

„Správný cvrnk je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se smíte dotknout jen své (jedné) kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu,“ popisuje proces hry Šejba. Vítěz hry je ten, kdo má všechny své kuličky v důlku, zápas se většinou hraje na 2 až 3 vítězné hry.

Čára hodu je vzdálena od středu důlku 7,5 m, důlek má průměr 10 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám