Článek
Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.
Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.
Šéfka britské vládní agentury pro potravinové standardy Dame Huttonová proto vyzvala výrobce, aby „odstranili ze všech potravin a nápojů“ šest rizikových barviv. Jejich záporný vliv na zdraví a chování dětí zjistili vědci v Southamptonu.
| Rizikové látky: | 
|---|
| E102 – tartrazin (žlutá) | 
| E104 – chinolinová žluť | 
| E110 – žlutá oranž | 
| E122 – azorubin (červená) | 
| E124 – ponceau 4R (červená) | 
| E129 – červeň allura |