Hlavní obsah

Až polovina našeho štěstí je závislá na genech

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WEST PALM BEACH

Podle vědců stojí až z poloviny za našimi pocity štěstí geny. Změnit je nebo ovládat je přitom naprosto nemožné. A tak jsou někteří jedinci zrozeni k tomu, aby prožívali stále štěstí, zatímco jiní ho mají jako šafránu.

Článek

"Mezi psychology existuje všeobecně rozšířená domněnka, že štěstí je primárně určeno geny a je to vrozená osobností charakteristika. To by mohlo znamenat, že ti, kteří jsou šťastní teď budou šťastní i v budoucnosti," tvrdí docent psychologie Richard Lucas z Michigan State University.

Jeho tým se zabýval výzkumem dědičnosti některých osobnostních rysů. A právě pocity štěstí jsou jedněmi z těch, které podle něj genetické pozadí řídí z třetiny až poloviny. Vysvětluje to také fakt, proč je někdo nešťastný, i když se mu daří, zatímco jiný je pořád veselý a šťastný, ačkoli se těší třeba nepřízni osudu.

Krátkodobé pocity štěstí ovlivňují různé události života, ale dlouhodobý pocit naplnění a štěstí je skutečně řízen geneticky.

Reklama

Související témata:

Související články

Partnerské štěstí spočívá v dobrém sexu

Přitažlivý zevnějšek, vzdělání, humor, výše příjmů, sociální postavení... Těmto i obdobným kritériím, jež byla podle nesčetných výzkumů veřejného mínění...

Ženy zvládají traumata hůře než muži

Muži a ženy mohou na trauma reagovat odlišně, jemnější pohlaví má totiž tendenci častěji trpět stresem a úzkostnými poruchami. Muži naopak mohou častěji...

Darované perly nosí štěstí

Opět je tu éra perel, a to ve všech možných podobách. Ani není třeba si příliš lámat hlavu s jejich pravostí a závistivě sledovat ceny na vzácných šperkařských...

Výběr článků

Načítám