Hlavní obsah

Zlatý míč doputoval počtvrté k Nedvědovi

– PRAHA
Novinky, Karel Felt

Kapitán české fotbalové reprezentace a opora Juventusu Turín Pavel Nedvěd získal už počtvrté Zlatý míč ČR, tentokrát za sezónu 2002-2003. V této anketě už posedmé hlasovali sportovní novináři, členové Klubu sportovních novinářů ČR, kteří se zabývají fotbalem.

Foto: Aleš Molek

Žáci pozorně sledovali

Článek

Nedvěd převzal trofej ve čtvrtek večer v kongresovém sále pražského hotelu Ambassador před kamerami TV Prima. Suverénně vyhrál jarní část soutěže a odsunul na druhé místo Tomáše Rosického, který vedl po podzimní části a trofej obhajoval.

Před toho se v jarní části dostal i jeho spoluhráč z Borussie Dortmund Jan Koller, ale po součtu obou poločasů zůstal na třetí příčce. "Kdepak, vůbec mě druhé místo nemrzí. Pavel měl fantastické jaro, škoda že ho nezavršil vítězstvím v Lize mistrů, ale i tak dokázal, že je jedním z nejlepších současných fotbalistů na této planetě," odmítl smutek Tomáš Rosický s tím, že on vždycky říkal, že nejlepším českým fotbalistou je právě Nedvěd.

Jen reprezentanti

Anketu suverénně ovládli členové Brücknerova reprezentačního výběru. Ve dvacítce jich je devatenáct. Vklínil se mezi ně pouze ostravský Svěrkoš na čtrnácté příčce, který je pro změnu členem reprezentační jedenadvacítky.

Ze základu, který posílá trenér Brückner nejčastěji na trávník, v elitní jedenáctce scházejí jen Poborský, který skončil třináctý, a Bolf, jenž byl po sečtení výsledků podzimu a jara patnáctý. Pro repliky Zlatého míče si přišli kromě Rosického a Kollera ještě čtvrtý Baroš a pátý Čech.

Na anketních lístcích 94 novinářů se objevilo pouze osmapadesát jmen, což také svědčí o poměrně velké shodě na tom, kteří fotbalisté jsou u nás nejlepší. Z první jedenáctky pouze Grygera a Vachoušek hrají doma, alespoň zatím. Poprvé v sedmileté historii ankety nedostal ani jediný hlas její vítěz z roku 1999 Patrik Berger. Jeho kariéru v hodnocené sezóně přibrzdilo opakované vážné zranění.

Další trofeje

V hotelu Ambassador byli vyhlášeni i vítězové dalších trofejí. Cenu Josefa Bicana pro krále ligových střelců převzal za šestnáct branek Jiří Kowalík, který o dvě branky porazil svého největšího pronásledovatele ostravského Václava Svěrkoše. Otázkou je, jestli si to v nové sezóně rozdají znovu.

Cenu Ivo Viktora (dříve Františka Pláničky) pro nejlepšího gólmana si odnesla jednička české reprezentace a francouzského Rennes Petr Čech. Na anketních lístcích se objevila jména patnácti českých brankářů z nejvyšší domácí i zahraničních soutěží. Jeden hlas dostal dokonce Jan Koller, který zaskočil mezi tyčemi Borussie za vyloučeného Lehmanna v utkání s Bayernem Mnichov.

Podruhé novináři hlasovali o Objevu sezóny, jímž se stal útočník Baníku Ostrava a reprezentant do 21 let Mario Lička. Jeho otec Werner v něm má zřejmě důstojného nástupce. Podmínkou v této kategorii bylo, že hráč nesměl před ligovým ročníkem 2002/2003 nastoupit ve více než pěti ligových zápasech. Takových novináři zařadili do hlasování pětadvacet.

Podruhé byla předána i Cena Rudolfa Vytlačila pro nejlepšího trenéra sezóny. Mezi jedenadvaceti vybranými získal nejvíce hlasů lodivod českého národního týmu Karel Brückner, pod jehož vedením tým ještě neprohrál.

Výsledky
ZLATÝ MÍČ ČR
1. Pavel NEDVĚD (Juventus)2429
2. Tomáš ROSICKÝ (Dortmund)1967
3. Jan KOLLER (Dortmund)1951
4. Milan BAROŠ (Liverpool)1392
5. Petr ČECH (S. Rennes)944
6. Tomáš GALÁSEK (Ajax)675
7. Marek JANKULOVSKI (Udine)579
8. Tomáš UJFALUŠI (Hamburk)560
9. Vladimír ŠMICER (Liverpool)475
10. Zdeněk GYGERA (Sparta)439
11.Štěpán VACHOUŠEK (Slavia)395
NEJLEPŠÍ TRENÉR
1. Karel BRÜCKNER (ČR "A")264
2. Miroslav BERÁNEK (Slavia)106
3. Vlastislav MAREČEK (Zlín)65
OBJEV SEZÓNY
1. Mario LIČKA (Ostrava)162
2. Jiří KOUBSKÝ (Zlín)137
3. Pavel KRMAŠ (Hradec)51
NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ
1. Petr ČECH (Rennes)278
2. Jaromír BLAŽEK (Sparta)176
3. Radek ČERNÝ (Slavia)48
NEJLEPŠÍ STŘELEC
1. Jiří KOWALÍK (1. FC Synot)16
2. Václav SVĚRKOŠ (Ostrava)14
3. Aleš PIKL (Žižkov)11

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám