Hlavní obsah

Za volant formule 1 se možná posadí další žena

– PRAHA

Jen zřídka naruší výsostné území mužů, jakým určitě jsou závody vozů formule 1, ženy. Ve více než padesátileté historii šampionátů se to podařilo jen pěti zástupkyním něžného pohlaví. Nyní je prý na cestě další odvážná jezdkyně.

Článek

Marii Teresu De Filippisovou, která se představila v roce 1958 ve čtyřech závodech, Lellu Lombardiovou, startující v letech 1975 a 1976 dokonce ve dvanácti Velkých cenách s bilancí 0,5 bodu, Davinu Galicovou, Desiré Wilsonovou a Giovannu Amatiovou, které se neprobojovaly do hlavního závodu, má podle internetové stránky f1live.com následovat šestnáctiletá Švýcarka Natacha Gachnangová.

Ecclestoneovo přání

Dívčiných schopností si prý už stačila všimnout mnohá známá jména. "Je to jeden z největších talentů, jaké jsem kdy viděl," prohlásil například šéf sportovní divize automobilky BMW Mario Theissen. A někdejší démon okruhů Rakušan Niki Lauda nezůstal pozadu. "Rozhodl jsem se její kariéře pomoci. Chci ji vidět ve formuli 1," nastínil své plány trojnásobný mistr světa.

Ostatně, proč ne? Vždyť žena ve světě nejrychlejších vozů je velkým snem formulového bosse Bernieho Ecclestona. "Vždycky jsem si to přál," cituje f1live.com Ecclestona, který ke Gachnangové poznamenal: "Tahle dívka má navíc dostatek talentu, aby vytřela zrak soupeřům."

Zatím mohou motorističtí fanoušci vidět mladičkou Švýcarku ve Formuli BMW. V průběžném pořadí ji patří sedmnáctá příčka, nejlépe byla letos na čtvrtém místě. V hodnocení nováčků je osmá. "Formule 1 je můj velký sen. Ale chci dělat postupné krůčky, tzn. nyní zamířit do Formule 3. Bude obtížné prosadit se až na vrchol, čím výše se totiž dostanete, tím je konkurence tvrdší. Výborných jezdců je hodně," zůstala Natacha v loňském rozhovoru pro Revue Automobile nohama na zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám