Hlavní obsah

Z bitvy s Rakušany má cenu jen vítězství

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen vítězství má cenu ze středeční kvalifikační fotbalové bitvy s Rakušany (od 20.30 h. na Letné, přímo vysílá TV Nova). Jakýkoliv jiný výsledek by totiž snížil hodnotu těžce vybojovaného bodu ze sobotního utkání s Nizozemskem v Rotterdamu.

Foto: Jiří Šmucler

Na bulváru Saint-Michel je občas nevšední podívaná

Článek

"Bylo by hloupé, kdybychom byli domýšliví, nafoukaní a Rakušany podcenili. Nic takového se nestane. Hráči vědí, o co v utkání jde. Trenér hostí Krankl se náš snaží už tři týdny mást a působit na psychiku tím, že prohlašuje, jak velkými jsme favority a že oni si sem jedou jen zahrát," varoval trenér Brückner. 

"Dokázali vyhrát v Bělorusku, a to, že doma prohráli s Nizozemskem, není nic divného, takových týmů je a bude víc," tlumil přehnaný předzápasový optimismus kouč českého týmu, který má soupeře přečteného a ví, jak pečlivě se na utkání v Praze připravoval. "Dokonce upravili svůj herní styl, mají dobrou ofenzívu, ale nějaké slabiny jsem v jejich hře vypozoroval," dodal.

Také kapitán mužstva Pavel Nedvěd v nejmenším nepřipouští, že by mohlo dojít k podcenění soupeře. "Víme, o co hrajeme a chceme postoupit na mistrovství Evropy. Známe sílu Rakušanů. Budeme se snažit dát co nejdříve gól," prohlásil záložník Juventusu. Pod vedením Brücknera tým dvanáct utkání v řadě neprohrál a rozhodně si nechce pokazit bilanci s Rakušany.

Nedvěd snad bude

Pro utkání prý budou k dispozici všichni hráči. Nejvážnější problémy má však právě Nedvěd. "Mám oteklý kotník. Lékaři a fyzioterapeuti se mnou dělají, co se dá. Dostal jsem infuzi, ale také prášky na splasknutí otoku. Jsou optimisté, já také, ale kdybych nebyl úplně v pořádku, nemělo by smysl, abych nastoupil. Máme tu dost kvalitních hráčů," konstatoval Nedvěd.

Brückner jako by si nechtěl ani variantu bez kapitána připustit. "Věřím, že nastoupí. Nedvěd je vůdčí osobností mužstva. Určitě by nám chyběl a nejde jen o to, jak ho nahradit herně," pravil kouč. O variantě, kdo za něho, hovořit nechtěl. Je však možné, že by se o kapitánovu úlohu podělil Rosický s Jarošíkem. Oba jsou navíc zdravě nadržení se na Letné ukázat v co nejlepším světle.

Baroš s otazníkem

I když už v Rotterdamu Brückner prohlásil, že Baroš nastoupí proti Rakousku od začátku, vyhýbal se potvrzení svých vlastních slov. "Třeba to byla součást taktiky a matení. Sestavu neříkám dopředu, takže nebudu hovořit ani o tom, zda Baroš nastoupí od začátku, případně na úkor koho," říkal vyhýbavě.

"My jsme tým a není podstatné, kdo místo koho hraje," přizvukoval mu kapitán mužstva. "Trenér mi to řekl už na letišti. Samozřejmě chci hrát od začátku, to chce každý fotbalista, ale záleží na něm," přiznal Milan Baroš.

Dát rychlý gól

"Musíme být maximálně aktivní, co nejvíc ohrožovat jejich branku a dát co nejrychleji gól. Na druhou stranu ale musíme hrát velice disciplinovaně, abychom totéž neumožnili soupeři," nabídl svůj recept útočník Jan Koller. "Bude to asi podobně tvrdý zápas jako v Rotterdamu. Už jsem si zvykl, že do mne chodí soupeř tvrdě a nenechá mne si zahrát. Budeme hrát to, co je nám vlastní a přináší úspěch," doplnil Nedvěd.

René Bolf se neobává, že by obranu překvapil nějaký brejk Rakušanů: "To si určitě pohlídáme. Nenecháme se ukolébat. Samozřejmě naše hra bude ofenzívnější, ale ze zajištěné obrany."

Přijďte dřív

Vzhledem k válečnému konfliktu v Iráku budou na stadiónu na Letné a v okolí zpřísněná bezpečnostní opatření. Během kontrol budou fanouškům odebrány všechny ostré předměty, lahve, žerdě, pyrotechnika, ale i nadbytečně rozměrná zavazadla.

Počet parkovacích míst na Letenské pláni je omezený, takže by mimopražští návštěvníci měli využít hlídaných parkovišť v okrajových částech Prahy. Fanoušci by měli zaujmout svá místa v hledišti nejpozději třicet minut před začátkem utkání. Brány stadionu budou otevřeny už od 18.00 hodin.

Pravděpodobné sestavy
ČeskoRakousko
Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski  - Šmicer, Rosický, Galásek, Nedvěd - Baroš, KollerMandl - Scharner, Stranzl, Hieblinger, Pogatetz - Schopp, Aufhauser, Flögel, Weissenberger - Herzog, Haas

Utkání začíná ve 20.30 h., jako hlavní je řídí rozhodčí Nieto (Španělsko) a přímo vysílá TV Nova.

Reklama

Související články

Češi vylovili z oranžového moře bod

Čeští fotbalisté uhráli v kvalifikaci o postup na Euro 2004 v Nizozemsku remízu 1:1. 'Oranjes' dostal do vedení v posledních vteřinách prvního poločasu Ruud...

Rosický není žádný tahoun

V komentáři pro Novinky.cz se Ladislav Vízek nemohl věnovat ničemu jinému, než kvalifikačnímu utkání s Nizozemskem. Kdo jej potěšil, kdo zklamal a jaké jsou...

Výběr článků

Načítám