Hlavní obsah

Williamsy zopakovaly double

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAGNY-COURS

Seriálu závodů F1 začala vládnout stáj Williams. V posledních dvou závodech dokonale vypálila rybník všem svým soupeřům, když získala vždy první i druhé místo. Stejně jako před týdnem v Německu při GP Evropy, i v neděli ve Francii vyhrál Němec Ralf Schumacher. Druhou pozici obsadil jeho stájový kolega Juan Pablo Montoya z Kolumbie.

Foto: Miroslav Pejčoch

První tři jednotlivci - František Bohuslav,Tomáš Voborský,Pavel Rytíř

Článek

"Dvě vítězství za sebou... Jsem přešťastný," neměl slov Ralf. "Kdyby mi to někdo řekl před sezonou, považoval bych ho za šílence. Druhý double je grandiózní," jásal Němec.

Třetí příčku skvělou taktikou při třetí zastávce u mechaniků získal starší z bratrské dvojice Schumacherů Michael, hájící rudé barvy týmu Ferrari.

"Poctivě řečeno, na víc jsme dnes neměli. Nejsme momentálně dost dobří a musíme se podívat, čím to je," řekl M. Schumacher. 

Loni na tomto okruhu už Michael slavil svůj pátý titul mistra světa, letos si ve Francii pouze upevnil vedoucí pozici před Finem Kimi Räikkönenem, který na mclarenu dojel čtvrtý. Za ním se umístil jeho kolega David Coulthard. Na šestém místě se cílem prohnal Mark Webber s jaguarem a byl i poslední, kterému vítěz nenadělil celé kolo.

McLaren ztrácel v boxech

Oba williamsy stály ve stejném pořadí, jakým projely cílem, už na samém startu závodu a nezaváhaly. Ze třetí pozice startující Michael Schumacher je nejenže neohrozil, ale dostal se před něj v první zatáčce Räikkönen a jen taktak uhájil v tu chvíli už čtvrtou příčku před Coulthardem. Ten vzápětí odrážel útok Trulliho v zatáčce Adelaide. To už se vozy s motorem BMW vzdalovaly zbytku pole.

Do ostrého souboje se oba piloti Williamsu nedostali, ačkoli po třetí zastávce u mechaniků se Ralf vrátil na trať jen těsně před Montoyou. Jenže ten měl zřejmě technické problémy, proto jen hájil druhou příčku.

Coulthardovi se po první zastávce v boxech podařilo vyjet na trať před M. Schumacherem, ale pak už návštěvy u mechaniků prospívaly jen Ferrari. Při třetí výměně pneumatik a dotankování paliva, pustil mechanik Coultharda na trať, ačkoliv hadice stále vězela v nádrži. Skotský pilot při výjezdu strhl mechanika držícího hadici.

Schumacher tak znovu předstihl Skota. Třetí zastávka u mechaniků  stála i třetí příčku Räikkönena, jelikož Ferrari takticky zavolalo do boxů Michaela Schumachera později a ten se poté vrátil na trať před mladým Finem.

GR Francie
1. R. Schumacher (Něm./Williams)1:30:49,213 hod. (prům. rychlost: 203,866 km/h)
2. Montoya (Kol./Williams)-13,813
3. M. Schumacher (Něm./Ferrari)-19,568
4. Räikkönen (Fin./McLaren)-38,047
5. Coulthard (Brit./McLaren)-40,289
6. Webber (Austr./Jaguar)-1:06,380
7. Barrichello (Braz./Ferrari)
8. Panis (Fr./Toyota)
9. Villeneuve (Kan./BAR)
10. Pizzonia (Braz./Jaguar)všichni -1 kolo.
Stav MS po 10 závodech
1. M. Schumacher64 bodů
2. Räikkönen56
3. R. Schumacher53
4. Montoya47
5. Barrichello39
6. Alonso (Šp./Renault)39
7. Coulthard29
8. Trulli (It./Renault)13
9. Webber12
10. Fisichella (It./Jordan)10.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari103
2. Williams100
3. McLaren85
4. Renault52
5. BAR13
6. Jaguar12
7. Jordan11
8. Sauber9
9. Toyota10
Související témata:

Související články

Stáj BAR odstartuje, soud zrušil příkaz

Dopolední volný trénink na Velkou cenu Francie piloti stáje BAR nestihli, v odpolední první části kvalifikace již chybět nebudou. Francouzský soud totiž...

Minardi kralovalo v první kvalifikaci

Nepříznivé počasí, které panovalo v první části kvalifikace na Velkou cenu Francie formule 1, zcela prohodilo role jednotlivých stájí. Jedno kolo totiž...

Výběr článků

Načítám