Hlavní obsah

Výbuchy favoritů v boji o Stanley Cup pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Také ve čtvrtečních zápasech prvního kola bojů o hokejový grál Stanley Cup se nedařilo favoritům. Vyhořely všechny domácí týmy, nejtěžší porážku utrpěli hráči Vancouveru, kterým nadělilo St. Louis tenisového 'kanára'.

Článek

Blesky z Tampy teprve podruhé v desetileté historii klubu nahlédly do play-off, na fanfáry se ale nedostalo. V prvním utkání čtvrtfinálové série Východní konference podlehly Washingtonu doma 0:3. O vítězství Capitals se přičinili dvěma trefami Robert Lang a osmadvaceti zákroky Olaf Kölzig. "Ten první gól byl nesmírně důležitý, protože dostal soupeře pod tlak, musel dotahovat a to na pohodě nepřidá," prohlásil Lang.

Kölzig, který v roce 1998 přivedl Washington do finále Stanley Cupu, čelil v první třetině pěti ranám, v dalších částech mu práce přibývalo - ve druhém dějství na něj mířilo 10 a ve třetím třináct střel. "Jsem rád, že udržel čisté konto. Takový start nabudí jeho i mužstvo," věřil Bruce Cassidy, šéf lavičky Caps.

Východní konference
Tampa Bay - Washington 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 17. a 38. Lang, 42. Nylander. Střely na branku: 28:22. Diváci: 20.214. Stav série: 0:1.

Avalanche nespasil ani kanonýr Hejduk

V denverském Pepsi Centru zkrotili Divočáci domácí Lavinu a vyhráli 4:2. Základ překvapivému výsledku položil výtečný Dwayne Roloson, který se s 39 zásahy stal králem brankoviště. Minnesota vyhrála v Coloradu až na devátý pokus, po předchozích osmi návštěvách odjížděli Wild se sklopenými hlavami.

"Jsme šťastní, vždyť jsme vyhráli nad jedním z nejlepších týmů v lize a ještě k tomu na jeho území," říkal unavený Wes Walz. "Ještě nás ale čeká hodně práce," nechtěl podlehnout předčasné euforii. "Avalanche hráli výborně, mohli nastřílet spoustu branek. Mají skvělou ofenzívu, výborně se pohybují a parádně kombinují. Ale náš brankář byl jedinečný, byl to jeho večer," hodnotil kouč Wild Jacques Lemaire.

Jednu z branek Colorada vsítil i nejlepší kanonýr ligy Milan Hejduk, nebylo to však nic platné. "Stalo se to, co se občas favoritům stává. Prostě týmy ze šesté, sedmé či osmé pozice nastupují uvolněně, svého cíle již dosáhly a mohou jen překvapit," soudil gólman domácích Patrick Roy. "Pak se rodí tyhle výsledky," kroutil hlavou.

Giguere postavil zeď

Brankář Anaheimu Jean Sebastien Giguere si skvěle zachytal v detroitské Joe Louis Areně, kde přes sto minut trápil střelce Rudých křídel, jimž pochytal 63 střel. Už v páté minutě se sice prosadil Brendan Shanahan, ale po Oatesově vyrovnání čekali diváci na gól dlouhých 88 minut.

Zatímco v normální hrací době měl střelecky mírně navrch Anaheim, v prodloužení si Detroit otevřel před Giguerem střelnici. Poměr střel v nastaveném čase byl 36:13 pro domácí, Jenže gól padl na druhé straně. Paul Kariya se dostal k odraženému puku a střelou na vyrážečku Curtise Josepha rozhodl zápas.

Canucks vyrovnali nechtěný rekord

Utkání Vancouveru se St. Louis bylo na rozdíl od dramatu v Detroitu rozhodnuto záhy: po 61 sekundách vedli Blues 2:0 a podobně rychlý byl i jejich nástup do druhé třetiny, v níž už ve druhé minutě zvýšili na 3:0.

Canucks v utkání nevycházelo vůbec nic a prohra 0:6 nakonec znamenala vyrovnání nejhorší porážky s nulou v play-off v klubové historii.

Západní konference
Detroit - Anaheim 1:2 v třetím prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:0, 0:1)
Branky: 5. Shanahan - 16. Oates, 104. Kariya. Střely na branku: 64:44. Diváci: 20.058. Stav série: 0:1.
Vancouver - St. Louis 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
Branky: 36. a 51. Chavanov, 2. Stillman, 3. Nash, 22. Tkachuk, 57. Weight. Střely na branku: 20:29. Diváci: 18.514. Stav série: 0:1.
Colorado - Minnesota 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
Branky: 34. Sakic, 58. Hejduk - 26. Kuba, 30. Gáborík, 30. Walz, 57. Brunette. Střely na branku: 41:27. Diváci: 18.007. Stav série: 0:1.

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o Stanleyův pohár se rozhoří ve středu

Již tuto středu odstartují čtyři utkání první kolo play off zámořské NHL. Nejlepší celek základní části, ottawští Senátoři, přivítají na svém ledě New York...

Zámořské trofeje pro Hejduka a Čechmánka

Z výsluní zámořské NHL se sice vytratil Jaromír Jágr, našel ale zdatné nástupce. Fantastickou sezónu prožívá elitní střelec Colorada Milan Hejduk, který poprvé...

Kanonýr Hejduk za pět let dobyl zámoří

Dokázal, co se žádnému českému hokejistovi ještě nikdy nepovedlo. Milan Hejduk je překvapivým králem střelců NHL, přičemž dosáhl i bájné hranice 50 branek...

Výběr článků

Načítám