Hlavní obsah

Vokouna premiéra nestraší

Novinky, Martin Kézr
PRAHA

Za reprezentaci dospělých neodchytal Tomáš Vokoun ani minutu, přesto může být na hokejovém MS ve Finsku jedničkou. Gólman Nashvillu, který dlouho držel naději podceňovaného klubu na play off, ale není před premiérovým vystoupením v dresu Česka nervózní.

Foto: Pavel Kalina

První dětský účastní

Článek

"Necítím nějaké zvláštní napětí, i když jsem blízko splnění dětského snu. Záleží na trenéru Lenerovi, jak se mnou naloží, ale jsem připraven na každou roli v týmu, ať už bych byl jednička, dělal náhradníka nebo plnil roli trojky pro trénink," vypráví 26letý brankář, který s konkurenty na brankářském postu nebyl delší dobu vůbec v kontaktu.

"Břízu jsem viděl naposledy před osmi lety v Jágr Teamu, Svobodu snad před dvanácti na nějaké mládežnické akci a s Málkem jsem se v životě nesetkal," líčí s úsměvem.

O post jedničky se hodlá porvat

Původní nabídka pro Vokouna zněla, aby se přijel ukázat na přípravné zápasy, neboť do branky se napevno počítalo s Turkem. "Když mi volali, že Turek cestu na mistrovství z osobních důvodů odmítl, tušil jsem, že moje šance vzrostla, ale nikdo mi nic nesliboval."

Chytat podle něj na MS má gólman nejlepší momentální formou. "O místo v brance si musím říci dobrými výkony. Cítím se dobře, přes velkou vytíženost nejsem unavený," říká po své nejlepší sezóně.

"Po pěti letech jsem konečně dostal příležitost jako brankář číslo jedna. Vždy jsem se snažil být na takovou věc připraven. Cítil jsem důvěru trenéra a říkal si, že teď to mohu dokázat či pokazit jen sám. Tým sice předváděl nevyrovnané výkony, ale já jsem osobně moc spokojen," říká.

Vokoun odchytal v Nashvillu 69 zápasů s průměrem 2,2 branky na zápas a úspěšností zákroků 91,8%. "V hodnocení jsem vyšel jako nejlepší brankář z mužstev, která neprošla do Stanley cupu," přikývne.

Pro dceru panenku a pro sebe medaili?

Za oceán zamířil hodně mladý. "Trpělivě jsem čekal na svou šanci, ale na druhou stranu mám na kontě už přes dvě stovky utkání v NHL a řadu let ještě před sebou. Hokejový brankář se učí až do svého posledního utkání. Když to ale zjednoduším, mám na ledě jediný úkol: chytat puky."

Kdyby nepřišla reprezentační pozvánka, už by si užíval rodinnou dovolenou na Bahamách. "Celou akci jsme o měsíc odložili, žena s 2,5roční dcerkou zůstaly v Nashvillu. Musel jsem ale malé slíbit, že jí přivezu z výletu do Evropy dárek. Medaili z MS? To ne, spíš nějakou panenku, ten cenný kov bych ale bral pro sebe já," tvrdí Vokoun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedvěd nesmí hrát za ČR

Útočník Petr Nedvěd nesmí nastoupit za českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa ve Finsku. Rozhodla o tom v pátek večer Mezinárodní hokejová federace...

Výběr článků

Načítám