Hlavní obsah

Vítězný Alonso nadělil Schumacherovi kolo navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HUNGARORING

Rekonstruovaný Hungaroring pokřtil svým premiérovým vítězstvím ve formuli 1 Španěl Fernando Alonso. Při nedělní Velké ceně Maďarska se tak stal nejmladším jezdcem, který vybojoval první místo. V závěru navíc nadělil šampiónovi Michaelu Schumacherovi kolo navíc.

Foto: Iveta Pešatová

Dárkový poukaz - podpořte týden učitele v Zimbabwe

Článek

Druhý projel cílem Fin Kimi Räikkönen na mclarenu. Bronzovou příčku si vyjel Kolumbijec Juan Pablo Montoya. Německý pilot stáje Ferrari Michael Schumacher si osmým místem udržel vedení v průběžném pořadí se 72 body. Druhý Montoya stáhl jeho náskok na jeden bod a třetí Räikkönen za vedoucím závodníkem zaostává body dva.

Již start ukázal, že změny na Hungaroringu za více než 120 mil. korun povedou k lepšímu. První zatáčka za cílovou rovinkou totiž doznala úprav a v nedělním závodě umožňovala jezdcům předjížděcí manévry. Alonso skvěle využil druhou pole position v letošním ročníku a odstartoval jako raketa. Smůla potkala Ralfa Schumachera na williamsu, který při průjezdu druhou zatáčkou nezvládl svůj monopost a dostal hodiny. To pro něj znamenalo propad na 18. příčku.

Barrichello vypil kalich hořkosti až do dna

Alonso zajížděl kolo za kolem nejrychlejší časy a budoval si solidní náskok. Ve čtvrtém kole tak na něj druhý Webber na jaguáru ztrácel deset sekund. Při průjezdu 3. kolem se třetí Brazilec Rubens Barrichello snažil o předjetí Webbera. Manévr mu však nevyšel a vyjel mimo trať. Zkratkou se sice dostal na první pozici, ale v zápětí výrazně zpomalil (aby se uchránil před penalizací) a propadl se na pátou příčku. Z kalichu hořkosti se však brazilský pilot napil jen zpoloviny. Na čele závodu jezdili Alonso, Webber, Räikkönen, Trulli, Barrichello, Coulthard a M.Schumacher.

Mladý Španěl předváděl na trati suverénní jízdu a v desátém kole se pyšnil náskokem 18,5 sekundy na druhého Webbera, který si po prvních zastávkách v boxech vyměnil pozici s Räikkönenem. V 19. kole přišla na řadu druhá polovina již zmiňovaného Barrichellova kalichu hořkosti. Při průjezdu cílovou rovinkou to s jeho monopostem škublo a následně ho již předjíždělo levé zadní kolo. Neovladatelný vůz pak se svým pilotem narazil do bariér. Jezdec z havárie vyvázl bez zranění.

Spokojenost u Williamsu

Zatímco u Ferrari byli o několik kol později stále jako opaření, u Williamsu měli důvod k radosti. Skvěle si totiž vedli oba jezdci. Ralf se během několika kol z 18. místa probojoval do první desítky a dostal se tak opět do hry o mistrovské body. Šéf stáje mohl být na konci závodu spokojen. Montoya dojel třetí a R. Schumacher čtvrtý.

Kolo navíc pro mistra M. Schumachera

Jedenáct kol před cílem se stalo něco, o čem se šampiónovi Michaelovi Schumacherovi nezdálo ani v těch nejčernějších snech. Traťoví komisaři před ním a Trullim na renaultu, se kterým sváděl krutý boj o sedmé místo, začali mávat modrými vlajkami. Což znamená - nechej předjet rychlejšího jezdce. A tím samozřejmě nebyl nikdo jiný než mladík Alonso, který si v čele závodu vyjel již úctyhodný náskok čítající 25 sekund.

Premiérový triumf po třiceti závodech tak mohla Alonsovi zmařit již jen technická závada či jezdecká chyba. Nic takového se ale nestalo a Alonso se ve svých 22 letech a 26 dnech stal vůbec nejmladším vítězem Velké ceny v historii. Pokořil tak 44 let starý rekord Bruce McLarena z Nového Zélandu, který ve svých 22 letech a 104 dnech vyhrál Velkou cenu USA. Úspěšný závod pro Renault završil Jarno Trulli, který udržel sedmé místo a získal dva mistrovské body.

Příští závod se jede 14. září v Itálii na okruhu v Monze.

Výsledky GP Maďarska
Hungaroring, 70 kol, délka kola: 4,384 km, délka závodu: 306,663 km
poř.pilotstájčas
1.Fernando Alonso (Špa.)Renault1:39:01,46 (185,942 km/h)
2.Kimi Räikkönen (Fin.)McLaren-Mercedes+ 16,70 sek.
3.Juan Pablo Montoya (Kol.)Williams-BMW+ 34,50
4.Ralf Schumacher (Něm.)Williams-BMW+ 35,60
5.David Coulthard (Ang.)McLaren-Mercedes+ 58,90
6.Mark Webber (Austr.)Jaguar-Cosworth1:13,40 min.
7.Jarno Trulli (Ita.)Renault+ 1 kolo
8.Michael Schumacher (Něm.)Ferrari+ 1 kolo
9.Nick Heidfeld (Něm.)Sauber-Petronas+ 1 kolo
10.Jenson Button (Ang.)BAR-Honda+ 1 kolo
11.Cristiano da Matta (Bra.)Toyota+ 2 kola
12.Jos Verstappen (Niz.)Minardi-Cosworth+ 3 kola
13.Nicolas Kiesa (Dán.)Minardi-Cosworth+ 4 kola
Závod nedokončili
PilotStájkolo
-Jacques Villeneuve (Kan.)BAR-Honda14.
-Rubens Barrichello (Bra.)Ferrari19.
-Giancarlo Fisichella (Ita.)Jordan-Ford30.
-Olivier Panis (Fra.)Toyota35.
-Zsolt Baumgartner (Maď.)Jordan-Ford36.
-Heinz- Harald Frentzen (Něm.)Sauber-Petronas37.
-Justin Wilson (Ang.)Jaguar-Cosworth39.
Zdroj: DPA
Stav MS po 13 závodech ze 16
1.Michael Schumacher72 bodů
2.Juan Pablo Montoya71
3.Kimi Räikkönen70
4.Ralf Schumacher58
5.Fernando Alonso54
6.Rubens Barrichello49
7.David Coulthard45
8.Jarno Trulli24
9.Mark Webber15
10.Jenson Button12
11.Giancarlo Fisichella10
12.Cristiano da Matta8
13.Heinz-Harald Frentzen7
14.Olivier Panis6
15.Jacques Villeneuve3
16.Nick Heidfeld2
17.Ralph Firman1
Pohár konstruktérů
1.Williams-BMW129 bodů
2.Ferrari121
3.McLaren-Mercedes115
4.Renault78
5.BAR-Honda15
6.Jaguar-Cosworth15
7.Toyota14
8.Jordan-Ford11
9.Sauber-Petronas9
Zdroj: DPA

Reklama

Související témata:

Související články

První kvalifikaci vyhrál v Maďarsku Trulli

Další útok na lídra šampionátu formule 1 Michaela Schumachera chystají vozy stáje Williams při nedělní Velké ceně Maďarska. Páteční část kvalifikace...

Firman vážně havaroval a skončil v nemocnici

Brit Ralf Firman vyvázl bez vážného zranění z hrozivě vypadající havárie při sobotním volném tréninku na nedělní Velkou cenu Maďarska formule 1. Jezdec stáje...

Výběr článků

Načítám