Hlavní obsah

Ve Španělsku chystají za prodej i užití dopingu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělsko plánuje výrazně zpřísnit tresty pro ty, kteří prodávají sportovcům dopingové prostředky, i pro ty, kteří zakázané látky užívají. Ve snaze zvýšit šance Madridu na zisk pořadatelství olympijských her 2012 navrhl ministr pro sport Jaime Lissavetsky zavést pro dopingové hříšníky trest vězení.

Foto: Pavel Čempěl

Mateřská škola Rafík v centru Bohumína.

Článek

"Doping bude považován za trestný čin a ti, kteří budou chyceni při jeho rozšiřování, budou čelit trestu odnětí svobody," řekl Lissavetsky španělským médiím.

Souhlasíte s tím, aby byl za doping sportovec uvězněn?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Nový plán boje proti dopingu má zlepšit testování sportovců, zavést povinné krevní testy a urychlit rozhodování o trestech. Vzniknout má i speciální policejní jednotka, která by pomohla rozbít obchod se zakázanými látkami. "Na tomto plánu pracujeme od voleb, ale samozřejmě doufáme, že to může mít příznivý vliv i na naši olympijskou kandidaturu," řekl mluvčí ministerstva agentuře AP.

V minulých letech mělo pozitivní test na krevní doping EPO několik předních španělských sportovců včetně vytrvalce Alberta Garcii, cyklisty Santiaga Pereze či běžce na lyžích Johanna Mühlegga, který se postaral o velký skandál na olympijských hrách v Salt Lake City. V Aténách žádný Španěl mezi pozitivně testovanými nebyl. "Naši sportovci museli před odjezdem do Atén podstoupit dvě sady testů a tohle je výsledek," řekl mluvčí.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl za doping sportovec uvězněn?
ano
70 %
ne
30 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám