Hlavní obsah

V Poháru UEFA se poprvé chopí píšťalky žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYON

Švýcarská sudí Nicole Petignatová vstoupí do fotbalové historie - stane se totiž první ženou, která bude řídit oficiální zápas mužských týmů v soutěži UEFA. Šestatřicetiletá rozhodčí povede 14. srpna utkání předkola Poháru UEFA mezi AIK Stockholm a islandským klubem Fylkir.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Během května a června bylo diorama restaurováno a konzervováno přímo před návštěvníky Muzea loutek a od 29. června je vystaveno v expozici.

Článek

Petignatová má za sebou už čtyři roky pískání ve švýcarské nejvyšší soutěži a je považována za jednu z nejlepších ženských rozhodčí na světě. V roce 1999 řídila finále MS žen v Los Angeles mezi USA a Čínou.

"Zápasy mužů jsou těžší. Většinou je v nich v sázce mnohem víc. Časté jsou nafilmované pády v šestnáctce, to ženy nedělají," popsala Petignatová, v čem spatřuje největší rozdíl mezi mužským a ženským fotbalem.

Průkopnicí v soutěžích UEFA je Francouzka Nelly Viennotová, která pravidelně nastupuje v Lize mistrů, ale na rozdíl od své švýcarské kolegyně jen v roli asistentky na postranní čáře. V české lize se v závěru minulého ročníku objevila poprvé na čáře Dagmar Damková.

Ve středu začne nový ročník Ligy mistrů

Úvodními zápasy prvního předkola začne ve středu letošní Liga mistrů. Zatímco favorité vstoupí do soutěže až v září, prázdniny budou patřit mistrům zemí ze spodních pater fotbalové Evropy.

Jako poslední je ve středu naplánován zápas lucemburského Grevenmacheru s bosenským Leotarem Trebinje. Na postupujícího z této dvojice čeká ve druhém předkole pražská Slavia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám