Hlavní obsah

Ronaldo hattrickem zničil pokus Manchesteru o zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER/MILÁN

Fotbalisté Manchesteru United sice ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů nastříleli Realu Madrid čtyři góly, na postup jim to ale nestačilo. Obhájci titulu totiž hattrickem vystřílel postup famózní Ronaldo. Milánskému AC v domácím utkání s Ajaxem Amsterdam zajistil semifinále až v infarktovém závěru Tomasson.

Foto: HZS MSK

Záchrana psa v Holasovicích

Článek

Ódu na fotbalovou radost předvedli divákům v Manchesteru hráči domácího celku a hosté z Madridu. Na Old Traffordu byla k vidění dramatická podívaná, jíž nechybělo nic - výtečné individuální výkony, skvělá souhra a krásné góly. To vše před zcela zaplněným stadiónem. Ačkoliv je Manchester ze soutěže vyřazen, přesto se Liga mistrů do města ještě vrátí. Za měsíc se tam totiž hraje finále miliónové soutěže a pokud nabídne alespoň něco z dnešního představení, zase je na co se těšit.

Dnešní večer patřil zejména brazilskému 'zabijákovi' Ronaldovi, který do puntíku splnil svou roli. Třemi góly ztrpčil domácím život a dal tak zapomenout na absenci madridské útočné modly Raúla. První zářez si nachystal již na dvanáctou minutu. Zidane ve středu pole založil dlouhým pasem bleskovou akci, jíž Brazilec po Gutiho přihrávce skvěle z první zakončil.

V té chvíli měl anglický celek před sebou velmi těžkou úlohu. Nastřílet úřadujícímu šampiónovi Ligy mistrů čtyři branky. Na trávníku navíc chyběl domácí miláček a kapitán anglické reprezentace David Beckham, jehož nechal kouč Alex Ferguson jen na lavičce. Právě Beckhamův přehled a geniální centry Manchesteru v první půli často chyběly. Přece jen se však ještě do přestávky dočkali 'Reds' vyrovnání, když Van Nistelrooij svým dvanáctým gólem v ročníku vykřesal jiskřičky postupové naděje.

Málo času na zázrak

Dokonalá reklama na fotbal neskončila ani po obrátce. Lahůdkové kousky utěšeně přibývaly, a to zejména zásluhou Ronalda a později střídajícího Beckhama. Přestřelka Manchesteru s Ronaldem pokračovala poté, co na druhý Brazilcův gól odpověděl čistokrevným 'vlastencem' obránce Helguera. Vzápětí nejlepší kanonýr loňského mistrovství světa zakončil hattrick a potvrdil svou jedinečnost. Zatímco v dosavadních utkáních nastřílel jen dva góly, v tomto důležitém klání rozmnožil sbírku svých tref na pět.

Ještě předtím mohl statečně bojující Manchester vsítit gól, ale Ole Gunnaru Solskjaerovi ani Juanu Veronovi nepřálo střelecké štěstí. Tomu šel naproti až střídající Beckham, který z přímého kopu vyrovnal a pět minut před koncem zajistil domácím alespoň výhru. Jenže zbývalo již jen málo času na zázrak...

V semifinále čeká obhájce trofeje Nedvědův Juventus Turín.

Manchester United - Real Madrid 4:3 (1:1)
Branky: 71. a 85. Beckham, 43. Van Nistelrooij, 52. vlastní Helguera - 12., 50. a 59. Ronaldo. Rozhodčí: Collina (It.). ŽK: Verón, Fortune - Figo. Diváci: 60.000. První zápas 1:3, postupuje Real.
Manchester United
Barthez - Silvestre (79. P. Neville), Brown, Ferdinand, O'Shea - Giggs, Keane (82. Fortune), Butt, Verón (63. Beckham) - Solskjaer, Van Nistelrooij.
Real Madrid
Casillas - Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos - Makelele, Zidane, Figo (88. Pavón), McMananam (69. Portillo)- Guti, Ronaldo (67. Solari)

Přestřelka také v Miláně

Také v Miláně se prosadil renomovaný kanonýr. Filippo Inzaghi po půlhodině hry zužitkoval přihrávku Portugalce Rui Costy. Byla to už jeho desátá trefa v tomto ročníku a odstartovala přestřelku, která fanouškům vynahradila bezbrankovou nudu, již týmy předvedly před dvěma týdny v Amsterdamu. Hostům kvůli problémům s kolenem chyběl český záložník Tomáš Galásek, jehož místo zaujal teprve osmnáctiletý Sneijder, odchovanec proslulé amsterodamské líhně. Už tak nízký věkový průměr nizozemského týmu ještě poklesl. Do druhého poločasu však trenér Koeman poslal zkušeného Fina Litmanena a ten se mu odměnil vyrovnávacím gólem.

Ten by stačil na postup Ajaxu, ale uběhlo jen devadesát sekund, zadáci si hostí si neporadili s Inzaghiho centrem a Ukrajinec Ševčenko obnovil milánský náskok. Proslulá domácí obrana, do níž se Maldini vrátil se zlomeným nosem a speciální maskou na obličeji, však dvanáct minut před koncem chybovala podruhé.

Ajax tak po Pienaarově gólu znovu sahal po semifinále, ale zoufalý trenér Ancelotti poslal na hřiště dva čerstvé útočníky a Dán Tomasson už v nastaveném čase posunul Milán do semifinále. Zakončil tak skvělý fotbalový večer, v němž na dvou stadionech padlo celkem dvanáct branek.

Druhé semifinále tak přinese milánské derby, AC v něm změří síly s odvěkým městským rivalem Interem.

AC Milán - Ajax Amsterdam 3:2 (1:0)
Branky: 30. F. Inzaghi, 65. Ševčenko, 90. Tomasson - 63. Litmanen, 78. Pienaar. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). ŽK: Ambrosini, Costacurta - Pasanen. Diváci: 80.000. První zápas 0:0, postupuje AC Milán.
AC Milán
Dida - Šimič (83. Tomasson), Nesta, Costacurta, Maldini - Brocchi, Ambrosini, Rui Costa (85. Redondo), Kaladze (80. Rivaldo) - Ševčenko, F. Inzaghi.
Ajax Amsterdam
Lobont - Trabilsí, Pasanen, Chivu, O'Brien - Van Damme (46. Litmanen), Yakubu, Sneijder, Pienaar (84. De Jong) - Ibrahimovic, Van Der Meyde (89. Bergdölmo).

Reklama

Související články

Inter a Juventus v semifinále Ligy mistrů

Semifinále letošního ročníku Ligy mistrů bude mít alespoň z poloviny italské obsazení. V úterních čtvrtfinálových odvetách si cestu mezi elitní čtyřku...

Výběr článků

Načítám