Hlavní obsah

Ředitel GP Brazílie sebral Fisichellovi první vítězství

Novinky, Karel Felt
PRAHA

Zcela překvapivě, ale v rámci svojí kompetence, rozhodl ředitel GP Brazílie po konzultaci se sportovními komisaři o osudu nedělního třetího podniku MS formule 1. I když v okamžiku, kdy dal pokyn k zastavení závodu, vedl Ital Fisichella s jordanem, byl jako vítěz nakonec vyhlášen Fin Räikkönen ze stáje West McLaren Mercedes.

Foto: Petr Žabka

amfiteátr v Nimes

Článek

Samotný závod od počátku provázely problémy spojené s deštivým počasím. Startovalo se za safety carem, který pětkrát vstoupil do průběhu GP, vždy po haváriích, a roztažené startovní pole se tak pokaždé sjelo.

Když čelo závodu projelo do 55. kola havaroval na kraji cílové rovinky Australan Webber s jaguarem. Trosky jeho vozu a pneumatiky znemožnily hladký průjezd, na což doplatil vzápětí Španěl Alonso, který se do nich trefil s renaultem a skončil v bariéře. Se zraněním nohy byl převezen do nemocnice. Nemohl si ani přijít pro cenu za třetí místo. Naštěstí utrpěl jen tržnou ránu na koleně a zhmožděninu kotníku.

Neobvyklé rozhodnutí

Radovan Novák, generální sekretář Federace automobilového sportu ČR a sportovní komisař, který pravidelně rozhoduje na závodech F-1, nezpochybnil rozhodnutí ředitele závodu, ale v rozhovoru pro Právo připustil, že bylo neobvyklé: "V materiálech, které jsem dostal, nikde není uveden důvod, proč byly uznány výsledky po 53. kole. V době, kdy ředitel závod zastavil, byly už některé vozy v 55. okruhu. V takových případech se obvykle počítá předchozí úplné kolo, tedy v tomto případě by to bylo 54., takže by vyhrál Fisichella."

Za platné však byly vzaty výsledky po 53. kole. "Není to proti pravidlům, rozhodnutí je plně v kompetenci ředitele závodu, který ho nepochybně konzultoval se sportovními komisaři. Skutečně nevím, co ho k tomu vedlo. Po 53. kole však ještě vedl Räikkönen, takže se stal vítězem závodu. Mohu se například domnívat, že 54. kolo nebylo v okamžiku zastavení závodu kompletní, protože da Matta měl jeden okruh ztrátu, ale to je jen moje domněnka," dodal Novák.

Radost byla krátká

V prvním okamžiku po ukončení závodu jásal tým Eddieho Jordana a především Giancarlo Fisichella, který se v tu chvíli radoval ze svého prvního vítězství ve formuli 1. Po několika minutách radost vystřídal smutek. Vítězem byl určen Räikkönen. "Je to zvláštní pocit. Mám za sebou 110 GP a konečně jsem vyhrál. Vzápětí mě odsunuli administrativně na druhé místo. Co nadělám, pravidla jsou pravidla. Před závodem mně stejně ani ve snu nenapadlo, že bych skončil na stupních vítězů. Takže tenhle divoký závod stejně nakonec skončil mým úspěchem," hlásil Ital.

Tým Jordan, pokud by hodinu po skončení závodu oznámil, že bude protestovat nebo se odvolávat, měl naději minimálně na projednání závěru nejvyšším sportovním orgánem FIA. "To nás v tu chvíli nenapadlo. Měli jsme radost i z druhého místa. Stejně by to k ničemu nevedlo. Když se to člověku rozleží v hlavě, mrzí ho, že přišel o vítězství. Na druhou stranu by nás před závodem něco takového ani nenapadlo, že budeme na stupních vítězů. Takže resumé je jasné. Bereme druhé místo jako realitu, která nám přinesla body. Nic víc a nic méně," konstatoval Eddie Jordan.

Výhra z vrakoviště

Překvapený, ale spokojený byl vítězný Kimi Räikkönen: "Udělal jsem chybu a Fisichella mě předjel. V první chvíli jsem byl sám na sebe naštvaný, ale říkal jsem si, že je ještě dost času do konce závodu, kdy se mohu vrátit před něho. Nakonec z toho bylo tohle podivné a pro mne šťastné vítězství. Byl to po všech stránkách velice těžký závod, jezdili jsme chvílemi vrakovištěm. Časem však z něho zůstanou jen strohé výsledky a ty hovoří pro mne. Zvítězil jsem podruhé v řadě. Myslet na titul je však ještě velice předčasné."

Velice smutný byl Brazilec Rubens Barrichello. Hodně toužil po vítězství, po nepovedeném úvodu, kdy prohospodařil pole position, se dostal do čela závodu, ale nakonec skončil s mrtvým" ferrari mimo trať. "Tolik jsem věřil v prvenství. Předjel jsem Coultharda, vyjel zatáčku a než jsem si stačil vychutnat vedení, motor zhasl. Nevím proč, vše do té chvíle fungovalo výborně. Jsem z toho moc smutný," nezastíral obrovské zklamání Barrichello.

Reklama

Související témata:

Související články

Räikkönen vítězem dramatu v Brazílii

Nebývale dramatický průběh nabídla GP Brazílie formule 1. Závod začal za hustého deště letmým startem za zpomalovacím vozem, který vinou četných havárií zasáhl...

Ferrari se vzpamatovává ze šoku

Stáj Ferrari se po Velké ceně Brazílie ocitla v situaci, kterou naposled zažila na Nürburgringu v roce 1999. Ani pětinásobný mistr světa Michael Schumacher,...

Výběr článků

Načítám