Hlavní obsah

Ferrari se vzpamatovává ze šoku

Novinky, Pavel Novotný
PRAHA

Stáj Ferrari se po Velké ceně Brazílie ocitla v situaci, kterou naposled zažila na Nürburgringu v roce 1999. Ani pětinásobný mistr světa Michael Schumacher, ani domácí Rubens Barrichello totiž závod nedokončili a podtrhli jen katastrofický nástup italské stáje do letošní sezóny.

Foto: Ladislav Šesták, Hasičský fotoklub Bruntál

Požár bytu v Krnově

Článek

Schumacher, který je vyhlášeným jezdcem na mokru, vylétl z tratě v 27. kole v místě, kde se těsně před ním poroučeli i Kolumbijec Montoya a Brazilec Pizzonia. Ostrá levá zatáčka, kde mokrý povrch hrozil i poté, co většina tratě už byla suchá, byla navíc osudná i pro Holanďana Verstappena, Brita Buttona a Australana Webbera.

"Dostal jsem klasický aquaplaning," vysvětlil Schumacher po závodu. "Kdo podobnou situaci zažil, ten ví, že se člověk stává pouhým pasažérem svého auta a že se nedá téměř nic dělat," reagoval na otázku, zda šlo o jezdeckou chybu. Ani poté, co se mu během tří odjetých Velkých cen nepodařilo vystoupit na stupně vítězů, ale neztrácí optimismus.

"Náskok vedoucího jezdce průběžného pořadí není tak velký, abychom měli varovně zdvihat prst," upozornil v současné chvíli 8. jezdec šampionátu. Stejný počet bodů, osm, má však i 5. Giancarlo Fisichella ze stáje Jordan. Každopádně si Schumacher musí zvykat na nepoznanou situaci, zvážíme-li, že v loňské sezóně vyhrál 11 závodů ze 17dílného seriálu a v ostatních závodech nebyl horší než třetí.

Barrichello čelí prokletí

Osobní tragédii si prožil druhý jezdec Ferrari, Brazilec Rubens Barrichello. Miláček domácích fandů, kteří v Interlagosu vytvořili takřka fotbalovou atmosféru, byl i ve druhé Velké ceně po sobě vedoucí postavou Ferrari.

Zvlášť, když využil v nájezdu do 45. kola chvilkového zaváhání Davida Coultharda s mclarenem a dostal se na 1. pozici. V tu chvíli začali fanoušci bouřit a přes tribuny se přelévaly mexické vlny...

Jenže o dvě kola později selhal u rudého vozu přívod paliva a Barrichello mohl jen naštvaně zajet na trávu. "Jsem si jist, že jsem mohl vyhrát," zuřil třicetiletý pilot, který si vyjel i pole position. "Není to poprvé, co se mi auto zastavilo. Bohužel nejsem tenista, abych se mohl spolehnout jen sám na sebe," prohlásil nešťastný rodák ze Sao Paula, pro nějž je domácí vítězství téměř dětským snem.

Jenže Barrichello závod nedokončil už podeváté za sebou a na svůj vytoužený okamžik si ještě bude muset počkat. Naposled se z domácí výhry radoval v roce 1993 Barrichellův velký vzor, legendární Ayrton Senna.

Todt nehází flintu do žita

Šéf stáje Ferrari Jean Todt pochopitelně žádné nadšení také neprojevoval. "Výsledek Velké ceny Brazílie je pro nás skutečně frustrující, ale i o tom je automobilový sport," povzdechl si Todt.

"Naše vozy byly nejrychlejšími na trati a za normálních okolností jsme mohli směle pomýšlet na double. V podmínkách, jaké panovaly v Interlagosu v neděli, odcházejí ale veškeré předpoklady někam...," připomněl situaci před startem, kdy stáje v tropickém lijáku požadovaly odložení startu, ale Mezinárodní automobilová federace začátek závodu posunula jen o 15 minut.

"Nezbývá než doufat, že s přesunem celého seriálu do Evropy naše smůla skončí. Pevně věřím, že už při příští Velké ceně v Imole se našim fanouškům ukážeme v tom nejlepším světle," slibuje Francouz před Velkou cenou San Marina, kterou 20. dubna šampionát formule 1 pokračuje.

POŘADÍ MS JEZDCŮ (po 3 závodech)
1. Räikkönen (McLaren)26 bodů
2. Coulthard (McLaren)15
3. Alonso (Renault)14
4. Trulli (Renault)9
5. Fisichella (Jordan)8
6. Montoya (Williams)8
7. Barrichello (Ferrari)8
8. M. Schumacher (Ferrari)8
9. Frentzen (Sauber)7
10. R. Schumacher (Williams)6
11. Villeneuve (B.A.R.)3
12. Button (B.A.R.)2
13. Webber (Jaguar)2
14. Heidfeld (Sauber)1
POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ (po 3 závodech)
1. McLaren41 bodů
2. Renault23
3. Ferrari16
4. Williams14
5. Jordan8
6. Sauber8
7. B.A.R.5
8. Jaguar2

Reklama

Související články

Schumacherovi hraje do karet i počasí

Michael Schumacher bude mít při nadcházející Velké ceně Brazílie možnost dokázat soupeřům, že výpadky v předešlých dvou závodech byly jen souhrou náhod. Okruh...

Webber nejrychlejší v první kvalifikaci

Deštivé počasí výrazně ovlivnilo první kvalifikační trénink na Velkou cenou Brazílie formule 1. Nejrychlejší čas překvapivě zajel Australan Mark Webber...

Výběr článků

Načítám