Hlavní obsah

Podle daňového poradce ignoroval Jágr upomínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Český hokejista Jaromír Jágr musel prý ignorovat několik upomínek, které mu zaslal daňový úřad ohledně nedoplatku za rok 2001 ve výši více než tří milionů dolarů. Uvedl to deník The Washington Post s odvoláním na Arthura Auerbacha, šéfa firmy RSM Mcgladrey, která se specializuje na daňové poradenství.

Foto: Martin Šalek

Jednání zastupitelů trvalo 11 hodin a 30 minut. Samotný rozpočet se schvaloval 6 hodin.

Článek

Jágr má ve Spojených státech problémy s daněmi už podruhé v průběhu sedmi měsíců. Loni v srpnu objevil úřad v jeho prohlášení nesrovnalosti, které vyčíslil na 350.000 dolarů. Minulý týden v pátek pak podal k soudu v Allegheny v Pennsylvánii na českého hokejistu žalobu za nedoplatek ve výši 3,270.209 dolarů.

Agenturní zpráva AP tvrdila, že v sumě už je obsažena pokuta a úroky z dluhu, ale deník The Washington Post tvrdí, že nikoli. Odvolal se přitom na koncipienta, který u zmiňovaného soudu pracuje a nahlédl do spisu.

Problém vznikl přesunem do jiného státu

Nesrovnalosti zřejmě vznikly vinou stěhování z jednoho státu do druhého. Před dvěma lety hrál Jágr ještě v Pittsburghu a jeho plat činil deset milionů dolarů. V červenci jej klub vyměnil do Washingtonu, jehož vedení s ním uzavřelo smlouvu na sedm let, která mu zajišťuje celkem 78 milionů dolarů.

"Mí účetní na tom už od léta pracují," řekl Jágr deníku The Washington Post. "Očekávám, že to co nejrychleji vyřeší," doufá hvězda Capitals.

Podle oficiální internetové stránky Asociace hráčů NHL si v této sezoně Jágr přijde na 11,48 milionu dolarů. Pokud hokejista dluh nevyrovná může úřad na základě žaloby v krajním případě uplatnit zástavní právo a zabavit mu movitý i nemovitý majetek. "Jenže to je až poslední krok," zdůraznil Auerbach.

Jágr by mohl přijít o dům

"Úřad ale podává žalobu k soudu jen tehdy, jestliže člověk nereaguje na jeho vyrozumění a nespolupracuje s ním," připomněl daňový poradce. "Udělají to jen tehdy, když hrozí, že dlužník nezaplatí," vysvětloval Auerbach.

Český hokejista vlastní v Pennsylvánii stále ještě dům v hodnotě 338.400 dolarů. Deník The Washington Post spekuluje, že by daňový úřad mohl uplatňovat zástavní právo na něm.

List dále konstatuje, že sportovci mají v USA problémy s daněmi pravidelně a cituje Rona Del Duca, který působí jako agent a pro některé své klienty z řad sportovců vyřizuje i daně. Jednou z komplikací jsou podle něj například částky, které jsou sice součástí platu, ale nefigurují na výplatních páskách, a ty se liší sezónu od sezóny.

Chyba mohla být i jinde

Del Duca sice nezná Jágrovu situaci, ale tvrdí, že se to tak praktikuje všude. Pro něj je prý samozřejmost obvolávat kluby, za které jeho klienti hrají, a zjištovat, kolik jim oficiálně vyplatí. "Chci se jen ujistit, aby to bylo akorát," tvrdí Del Duca.

Pokud hráči strhnou na oficiální výplatnici málo, pak bude platit vyšší daně. "Musíte si udělat průběžnou představu, na kolik to asi nakonec vyčíslíte," vysvětloval Del Duca, který v minulosti zastupoval například dalšího českého hokejistu Petra Svobodu nebo tenistu Borise Beckera, jenž byl loni za daňové úniky odsouzen doma v Německu k vysoké pokutě. "Samozřejmě, že nechcete, aby to došlo až k soudu. To je pro každého klienta trapné," dodal Del Duca.

Podle hokejového agenta Jaromíra Henyše ale nejspíš chyba vznikla jinde. "Může to pramenit i z toho, že jeho poradci zahrnuli do výdajů položky, které jim prostě daňový úřad neuznal," uvedl Henyš.

Problémy s daněmi potkaly také dalšího českého hokejistu Jiřího Dopitu, který na konci loňského roku ukončil své angažmá v Edmontonu. Ostravská policie ho údajně v lednu vyslýchala kvůli podezření z mnohamilionových úniků, žádné obvinění však dosud nebylo vzneseno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám