Hlavní obsah

Očištěný Ulihrach může znovu hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bohdan Ulihrach může již o víkendu opět naskočit do tenisového kolotoče. Český hráč podle nového rozhodnutí organizace ATP nedopoval. Zakázaná látka v jeho těle totiž pocházela z výživných tablet, které na turnajích rozdávali hráčům oficiální fyzioterapeuti. Podle původního verdiktu ATP měla Ulihrachova raketa viset na hřebíčku až do října 2004.

Článek

Tak rozhodla ATP 1. května. Tehdy napařila osmadvacetiletému tenistovi dvouletý distanc a pokutu 43 700 dolarů, tedy více než 1,2 miliónu korun. Organizace rozhodovala na základě vzorku moči, v němž komisaři objevili jen minimálně zvýšené hodnoty metabolitů anabolického steroidu nandrolonu. Sám hráč přestupek vždy popíral.

Ulihrach se zpočátku hájil tím, že hranici přesáhl málo a navíc ATP loni snížila povolenou hodnotu z 5 na 2 ng/ml zakázané látky, nedala to však hráčům vědět. S tím ale hráčův právník u antidopingového tribunálu neobstál. Tenista uspěl až nyní, protože vyšlo najevo, že pozitivní testy na norandrosteron mělo třicet hráčů v období od srpna 2002 do května 2003! Sedm z nich včetně Ulihracha mělo zjištěno vyšší koncentraci, než je povoleno.

Od úterý je mu krásně

Rozesmátý tenista věděl už od úterního večera, že se jeho trest po devíti měsících rozplynul. "Od té doby je mi krásně. Jsem strašně rád, že je tohle divný období za mnou a mohu naskočit do turnajů," řekl Ulihrach na dnešní tiskové konferenci v Praze. Vždy tvrdil, že nic nevzal. "Jsem rád, že se prokázalo, že jsem si nevymýšlel, a pravda vyšla najevo," uvedl tenista a poděkoval všem, kteří mu od začátku věřili a pomáhali mu se bránit.

Zatímco na světových turnajích nemohl zasáhnout do hry, domácí soutěže mu zapovězeny nebyly. Český tenisový svaz jej totiž nepotrestal. I proto se nedávno objevil na mistrovství republiky, kde ovšem neuspěl.

V kariéře Ulihrach vyhrál tři turnaje ATP - v roce 1995 triumfoval v Praze a v Montevideu, před pěti lety vyhrál v chorvatském Umagu. Loni skončil v pořadí Champions Race osmašedesátý; v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů figuroval nejvýše v roce 1997, kdy byl dvaadvacátý. Na odměnách od roku 1993 vydělal přes tři milióny dolarů.

Reklama

Související články

Ulihrach si za doping dva roky nezahraje

I analýza druhého vzorku potvrdila doping Bohdana Ulihracha na loňském tenisovém turnaji v Moskvě. Mezinárodní tenisová federace tak automaticky zastavila...

Výběr článků

Načítám